Česká vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2018, schodok bude 50 miliárd Kč

NETKY.SK • 25 September 2017, 16:04 • 2 min
Česká vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2018, schodok bude 50 miliárd Kč

PRAHA - Česká republika bude v budúcom roku hospodáriť so schodkom 50 miliárd Kč (1,92 miliardy eur). Rozhodla o tom česká vláda, ktorá dnes schválila návrh štátneho rozpočtu na rok 2018. Pravicová opozícia ho kritizuje a tvrdí, že vláda zbytočne navyšuje výdavky a nemyslí na investície.

slovakia

left justify in out

"Vláda odhlasovala rozpočet, ktorý sa bude posielať do Snemovne. Schodok sa nemenil, bude 50 miliárd Kč," potvrdila Novinkám ministerka práce a sociálnych vecí Michaela Marksová. Ako konštatoval premiér Bohuslav Sobotka, rozpočet pokrýva zvýšenie dôchodkov, platov, výdavkov na vedu, aj na vysoké školy.

 

Kabinet sa dnes zhodol, že od januára budúceho roka zvýši dôchodky v priemere o 475 Kč. Vláda zároveň rozhodla, že štátni zamestnanci a členovia bezpečnostných zborov dostanú od novembra pridaných 10 %. Učiteľom sa platy zvýšia o 15 %.

 

Návrh rozpočtu ale ostro kritizuje pravicová opozícia. Podľa šéfa TOP 09 a niekdajšieho ministra financií Miroslava Kalouska vláda schválila rozpočet, ktorý má niekoľko "historických primátov".

 

"Ide o doteraz najvyššie výdavky a zároveň aj o najvyšší počet štátnych zamestnancov, ktorých si platíme zo svojich daní. Na investície do budúcnosti vláda pritom rozpočtuje omnoho menej, než sme my dokázali investovať v časoch krízy. Je to politika bez vízie, bez priorít a bez zodpovednosti voči zajtrajšku," povedal Kalousek.

(1 EUR = 26,046 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies