Česká vláda schválila kroky, ktoré zvýšia kontrolu predaja liehovín

NETKY.SK • 17 Október 2012, 20:08 • 2 min
Česká vláda schválila kroky, ktoré zvýšia kontrolu predaja liehovín

Česká vláda schválila kroky, ktoré zvýšia kontrolu predaja liehovín - Politika Česká vláda schválila na dnešnom zasadaní v Prahe úlohy pre jednotlivé rezorty, ktoré majú v reakcii na metanolovú aféru prispieť k zvýšeniu kontroly predaja liehovín v krajine

slovakia

left justify in out

img

Česká vláda schválila na dnešnom zasadaní v Prahe úlohy pre jednotlivé rezorty, ktoré majú v reakcii na metanolovú aféru prispieť k zvýšeniu kontroly predaja liehovín v krajine.

Medzi pripravované opatrenia patrí zavedenie licencie na predaj alkoholu, kontrolné pásky, ako aj zníženie objemu spotrebiteľského balenia alkoholických nápojov zo súčasných šiestich na jediný liter, s výnimkou darčekových balení. Tie sa však nebudú môcť predávať na miestach, kde sa alkohol nalieva. Vládny návrh ráta aj so zavedením finančných sankcií pri porušení nových predpisov.

Minister priemyslu a obchodu Martin Kuba vo verejnoprávnej Českej televízii potvrdil, že navrhne zmenu v udeľovaní koncesií tak, aby sa predaj alkoholu stal viazanou koncesiou. Bude to krok, ktorý by mal v budúcnosti zabrániť preniknutiu jedovatého alkoholu do predajnej siete. Živnostenský úrad by musel udeľovať licenciu každému, kto by chcel liehoviny predávať. Momentálne sa však zvažuje, či by táto koncesia nemala byť viazaná na konkrétne predajné miesto (kamenný obchod) a rieši sa, ako postupovať v prípade predaja liehovín v stánkoch, čo patrí do zákona o spotrebných daniach, vyplynulo z ministrových slov.

Podľa slov šéfa rezortu financií Miroslava Kalouska pôjde v súvislosti s kontrolnými páskami o zavedenie ich nového vzoru, ale aj o legislatívne, trvalé zakotvenie tzv. rodného listu a o zjednotenie kontrolných inštitúcií v oblasti štátneho dozoru nad potravinami.

Tvrdý alkohol sa bude môcť predávať iba v litrových baleniach, potvrdil Kalousek. Toto obmedzenie sa nebude týkať darčekových balení napríklad whisky alebo becherovky, ale tam, kde sa budú distribuovať tieto produkty, sa nebude môcť zasa nalievať alkohol.

Únia dovozcov a výrobcov liehovín navrhla i zavedenie stáleho colného dozoru vo výrobe liehovín a tiež špeciálne kolky pre fľaše od pestovateľov a producentov pálenky.

Inšpekcia zakázala predaj Originál tuzemáku Likérky Drak z tohto roka
Na pultoch maloobchodných predajní v ČR sa od štvrtka nesmie objaviť žiadna fľaša Originál tuzemáku z produkcie Likérky Drak, ktorý v tomto roku vyexpedovala distribučná spoločnosť Verdana. Zákaz vyhlásila dnes večer česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI). Do 26. októbra musí byť všetok tento alkohol v skladoch distributéra, vyplýva z jej nariadenia. Informovali o tom internetové servery lidovky.cz a iDNES.cz.
Predmetná liehovina by sa v obchodnej sieti už vôbec nemala nachádzať. Vzhľadom na fakt, že osoby venujúce sa obchodovaniu s ňou údajne veľmi nerešpektovali legislatívu a platné nariadenia, však nemožno vylúčiť, že sa v niektorých predajniach môže vyskytnúť.

SZPI už skôr uložila distributérovi, že by mal o situácii v súvislosti s prítomnosťou vražedného množstva metanolu vo vzorkách odobratých z fliaš spomínanej značky informovať svojich odberateľov s tým, aby na trhu nebol dostupný žiadny takýto výrobok. Na predajcov zasa apelovala, aby zaistili bez ohľadu na veľkosť balenia tuzemský rum od Likérky Drak, distribuovaný v tomto roku. Všetkých občanov, ktorý majú doma fľaše od Likérky Drak so spomínanou etiketou vyzvala na opatrnosť.

V neregistrovanom sklade spoločnosti Verdana v jednej zo zlínskych mestských štvrtí sa našlo pri minulotýždňovej razii inšpektorov, colníkov a policajtov 31.426 fliaš a šesťlitrových sudov, konkrétne 56.360 litrov podozrivých liehovín. V utorok inšpekcia potvrdila, že u tuzemáku predstavoval 50 percent všetkého alkoholu práve nebezpečný metanol. V sklade sa nachádzalo 7600 fliaš tuzemáku s obsahom 3300 litrov. Otrávený alkohol, ktorý bol pripravený na distribúciu do obchodnej siete, mohol zabiť tisícky ľudí.

Česká polícia zadržala v utorok večer konateľa Likérky Drak Pavla Čanigu a po Robertovi Sedlaříkovi, konateľovi spoločnosti Verdana, v ktorej nelegálnom sklade sa našli tisíce litrov smrteľne jedovatého tuzemského rumu, vyhlásila celoštátne pátranie. Obaja sú podozriví z trestného činu ohrozenia zdravia obyvateľstva škodlivými potravinami, obvinení zatiaľ nie sú.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies