Česká vláda poskytne ďalšie miliardy: Krajinu potrápia komáre

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 06:50 • 2 min
Česká vláda poskytne ďalšie miliardy: Krajinu potrápia komáre

PRAHA - Nasýtená pôda a prívalové dažde priniesli v priebehu pondelka na mnohých miestach Českej republiky bleskové povodne. Opäť sa zdvihli aj hladiny riek, tretí povodňový stupeň je hlásený zo štyroch tokov. Voda sa preliala aj cez časť diaľnice D5.

slovakia

left justify in out

Vláda našla na pomoc po povodniach ďalšie dve miliardy českých korún. Navyše, vzhľadom na predpoveď meteorológov na slnečný a teplý týždeň hrozí premnoženie komárov. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Štát má na likvidáciu povodňových škôd pripravených celkovo 7,3 miliardy korún - štyri miliardy sú z vládnej rozpočtovej rezervy a 1,3 miliardy korún zo Štátneho fondu dopravnej infraštruktúry. Ďalšie dve miliardy našiel kabinet v kapitole štátneho dlhu, uviedol rádiu Impuls námestník ministra financií Ladislav Minčič.

Tieto peniaze však nie sú určené na okamžitú pomoc, uvoľnia sa až po vyčíslení skutočných škôd jednotlivými krajmi a po vypracovaní strategického dokumentu ministerstvom pre miestny rozvoj. Škody pritom môžu stále narastať.

V priebehu pondelka totiž opäť narástli hladiny niektorých riek a kvôli nasýtenej pôde a prívalovým dažďom postihli niektoré obce bleskové povodne. 

České dráhy v noci nadnes obnovia prevádzku hlavnej železničnej stanice v Ústí nad Labem. Obnoví sa prevádzka budovy alebo napríklad prístup k nástupištiam. 

Keďže Česko čaká slnečný a teplý týždeň, hrozí premnoženie komárov, štátny zdravotný ústav dokonca upozorňuje na možnosť kalamitného výskytu. Ľudí budú trápiť aj kliešte.

"Zaplavené oblasti sa teraz prehrejú a to je pre komáre úplne to najlepšie," uviedol vedúci Národného referenčného laboratória pre dezinfekciu a deratizáciu František Rettich. Krajské hygienické stanice sú v pohotovosti a situáciou sa zaoberal už aj Ústredný krízový štáb. Sľúbil, že krajom preplatí chemické prostriedky na ničenie lariev alebo komárov.

Najviac ohrozenými oblasťami sú Mělnicko, okolie Ohře a Třeboňsko. Výskyt komárov očakávajú odborníci takisto na dolnom toku rieky Berounka a na Plzeňsku. Severu Čiech a Prahe by sa mali vyhnúť väčšie komplikácie, napísal web iDNES.cz.

Kalamitu očakávajú odborníci od budúceho týždňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies