Česká vláda podporila znovuzavedenie odvodov, aj pre dievčatá

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 13:41 • 2 min
Česká vláda podporila znovuzavedenie odvodov, aj pre dievčatá

PRAHA 9. apríla (SITA) - Česká armáda by mohla obnoviť odvody, ktoré by sa týkali aj žien. Počíta s tým návrh novely branného zákona, ktorý v stredu schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Normou sa teraz budú zaoberať zákonodarcovia. Zmena neznamená obnovenie základnej vojenskej služby. Novela tiež umožňuje vyslanie členov aktívnych záloh do zahraničných misií. Finančné náklady na zabezpečovanie pravidelných odvodov ministerstvo odhaduje na 230 miliónov korún (8,4 mil. eur) ročne. "Pravidelné odvody osemnásťročných umožnia armáde získať objektívny prehľad o zdravotnom stave populácie a ochote ľudí podieľať sa v prípade ohrozenia na obrane krajiny. Chceme tiež posilniť úlohu aktívnych záloh,“ uviedol minister obrany Martin Stropnický. Od novely si armáda sľubuje, že bude mať v prípade napadnutia Česka rýchlu možnosť povolať zálohy.

 

Novela sa nebude týkať ľudí, ktorí dovŕšili 18 rokov pred nadobudnutím jej účinnosti a doteraz neboli odvedení. Účinnosť zákona je navrhovaná od januára 2016. Prví ľudia by mali ísť k odvodom o rok neskôr. Branci budú mať možnosť službu vo vojsku odmietnuť. V prípade vojnového stavu by boli zaradení do civilnej služby napríklad v nemocniciach. Novinkou bude aj to, že bývalí vojaci z povolania budú po skončení svojej služby v armáde zaradení na 5 rokov do takzvanej povinnej zálohy. Branná povinnosť, ktorá platí už od éry Márie Terézie, zostáva zachovaná pre všetkých od 18 do 60 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies