Česká vláda plánuje rozšírenie cestnej dane na všetkých majiteľov áut

NETKY.SK • 30 November 2015, 18:24 • 2 min
Česká vláda plánuje rozšírenie cestnej dane na všetkých majiteľov áut

PRAHA - Česká vláda vážne uvažuje o tom, že cestnú daň uvalí na všetkých majiteľov osobných áut v Českej republike. Počíta s tým Národný akčný plán čistej mobility, ktorý schválila vláda. Návrh však nie je definitívny.

slovakia

left justify in out

Na budúci rok musí ministerstvo dopravy vypracovať analýzu, či sa zavedenie dane vyplatí. Informoval o tom server iDNES.cz.

 

Až doteraz platili cestnú daň za svoje autá iba firmy. Spoplatnenie ostatných áut navrhlo české Združenie automobilového priemyslu (SAP), pričom výška poplatku by sa mala líšiť podľa veľkosti auta a toho, do akej miery znečisťuje ovzdušie. V priemere by malo ísť zhruba o 1000 Kč (37 eur) ročne. Návrh sa však už teraz nepáči niektorým úradom, napríklad ministerstvu financií. Rovnaký materiál súčasne počíta aj s vysokými dotáciami na nákup nových ekologických áut.

S návrhom prišlo SAP, v ktorom sú zastúpené české automobilky a výrobcovia komponentov. "Je to vec, ktorá funguje aj v iných krajinách," argumentuje riaditeľ SAP Antonín Šípek. Automobilky štátu navrhli, aby sa daň platila podľa veľkosti motora či emisií. Podobný systém má napríklad Nemecko. "V priemere by to bolo okolo 1000 Kč na auto," dodáva Šípek. Podľa neho by stálo za úvahu, či by vodiči nemali platiť nakoniec len jednu daň, teda napríklad aj vrátane diaľničnej známky.

 

Všetko bude závisieť od výsledkov analýzy, ktorú má na budúci rok spracovať ministerstvo dopravy. Štát má doteraz z cestnej dane asi 5,5 miliardy Kč ročne, zavedenie dane aj pre fyzické osoby by malo do štátnej pokladnice priniesť ďalšie 4 až 5 miliárd Kč. Ministerstvo financií sa však k rozšíreniu cestnej dane na všetky osobné autá stavia veľmi rezervovane. Podľa neho je prioritou efektívny výber súčasných daní a minimalizácia daňových únikov a podvodov.

(1 EUR = 27,030 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona