Česká vláda odpustí zplaveným firmám časť, alebo aj celú daň z príjmu

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 09:27 • 2 min
Česká vláda odpustí zplaveným firmám časť, alebo aj celú daň z príjmu

PRAHA - Českým firmám a živnostníkom, ktorých zasiahli tento rok ničivé povodne, vláda odpustí časť, alebo aj celú daň z príjmu. Vyhlásil to dnes minister financií Miroslav Kalousek v rozhovore pre spravodajskú televíziu ČT24, ktorý zverejnila na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Kalousek dodal, že na detailoch ministerstvo financií pracuje, podrobnosti zverejní na budúci týždeň. Vláda už skôr uviedla, že chce pomôcť podnikateľom. "Zákon mi umožňuje odpustiť daň (za rok 2013) všetkým tým, ktorí boli postihnutí povodňami, a ja tú daň odpustím. Využijem právomoci zákona. Musíme však chvíľu pracovať na určitých parametroch," uviedol Kalousek a spresnil, že jeho ministerstvo potrebuje zhruba štyri dni na to, aby mohlo presne určiť, komu odpustí celú daň a komu len časť dane.

"Je rozdiel, či bola niektorá prevádzka zaplavená úplne, alebo bol zaplavený iba kúsok skladu," upozornil Kalousek. Vláda už na začiatku povodní rozhodla o uvoľnení 300 miliónov korún (11,64 milióna eur) pre starostov a samosprávy na prvé platby súvisiace s povodňami. Na opravy ciest a železníc je od stredy (5.6.) vyčlenených celkovo 3,3 miliardy korún. Teraz sa začínajú sčítavať škody a kabinet je podľa premiéra Petra Nečasa pripravený vyčleniť aj ďalšie peniaze.

Ministerstvo priemyslu a obchodu chce zase zabrániť krachu vyplavených drobných podnikateľov. Navrhuje preto špeciálne rýchlu dotáciu vo výške 20.000 až 300.000 korún. "Aby neboli limitovaní tým, že majú zničené náradie a výrobné prostriedky," podotkol minister Martin Kuba. Pôžičky firmám najskôr poskytne Českomoravská záručná a rozvojová banka, v ktorej má majoritu štát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona