Česká vláda ešte tento rok pošle vyše 100 miliónov korún na pomoc utečencom

NETKY.SK • 2 November 2015, 17:41 • 2 min
Česká vláda ešte tento rok pošle vyše 100 miliónov korún na pomoc utečencom

PRAHA - Česká vláda ešte tento rok pošle 105 miliónov českých korún (3,87 milióna eur) na pomoc krajinám, ktoré sú najviac postihnuté migračnou krízou. Na sociálnej sieti Twitter to dnes oznámil premiér ČR Bohuslav Sobotka, informovala Česká televízia (ČT).

slovakia

left justify in out

Ďalších 68 miliónov korún (2,5 milióna eur) vláda uvoľní na budúci rok. Peniaze pôjdu najmä do dvoch fondov pre Sýriu a Afriku. Ďalšiu časť poskytne ČR Svetovému potravinovému programu (WFP) a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

 

Väčšinu peňazí pošle Česko do fondu Madad, ktorý založila vlani Európska komisia s Talianskom. Počiatočných 40 miliónov eur do fondu vložili EÚ zo svojho rozpočtu a Taliansko. Neskôr oznámilo príspevok päť miliónov eur tiež Nemecko.

 

Finančné prostriedky by mali pomôcť deťom v Libanone, Turecku a Jordánsku, kde žijú spolu viac než štyri milióny ľudí utekajúcich pred vojnou v Sýrii. Fond je určený aj pre utečencov v Sýrii, Iraku, Egypte či krajinách západného Balkánu.

 

Druhý európsky fond je určený na pomoc Afrike. Česko do neho pošle 600.000 korún (22.000 eur). Do WFP, ktorý distribuuje potraviny utečencom, ČR tento rok prispeje sumou 400.000 eur. Ďalších 200.000 eur chce ČR poskytnúť UNHCR, ktorý je hlavným koordinátorom pomoci pre utečencov zo Sýrie na Blízkom východe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies