Česká vláda chce prísne trestať ľudí bojujúcich po boku islamistov

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 10:10 • 2 min
Česká vláda chce prísne trestať ľudí bojujúcich po boku islamistov

PRAHA - Čechom, ktorí budú bojovať v zahraničí, napríklad po boku Islamského štátu (IŠ), bude hroziť 20 rokov väzenia, prepadnutie majetku a v niektorých prípadoch až výnimočný, to je doživotný trest.

slovakia

left justify in out

V stredu to uviedla Česká televízia ČT24 s tým, že návrh takéhoto zákona predloží ministerstvo spravodlivosti vláde. Česká republika sa tak snaží sprísniť legislatívu postihujúcu účasť občanov v zahraničných ozbrojených silách. Trestať sa bude nielen bojovanie po boku islamistov, ale aj napríklad zapojenie sa do bojov na východe Ukrajiny či do konfliktov v iných častiach sveta. "Postihovať sa bude aj cestovanie za účelom spáchania a prípravy teroristických činov, účasti na nich alebo nábor, poskytovanie teroristického výcviku a účasť na výcviku," uviedlo ministerstvo.

 

Z Európy odchádzajú bojovať po boku islamistov napríklad v Sýrii alebo Iraku tisíce ľudí. Existujú obavy, že títo zradikalizovaní Európania by mohli po návrate domov vyvíjať teroristickú činnosť. Českí občania podľa tamojších úradov zatiaľ medzi nimi nie sú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies