Česká vláda chce dostať ľudí do práce, sprísni podmienky pre nezamestnaných

NETKY.SK • 4 August 2016, 08:56 • 2 min
Česká vláda chce dostať ľudí do práce, sprísni podmienky pre nezamestnaných

PRAHA - Zamestnávateľom v Česku chýbajú ľudia a ministerstvo práce preto minulý týždeň predstavilo plán, ako dostať 160.000 dlhodobo nezamestnaných do práce. Chce to dosiahnuť okrem iného aj znovuzavedením verejnej služby - bude trestať aj odmeňovať. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerstva aktívnym osobám bude možné dávky zvýšiť a menej aktívnym či neaktívnym zasa znížiť, prípadne aj odňať. Konkrétne ten, kto by sa snažil, dostal by až 3710 Kč (137,23 eura) vrátane príspevku na dopravu. Kto vôbec nie, ten by dostal len 2200 Kč. A ak by s úradmi pri hľadaní práce odmietol spolupracovať, o dávku by dokonca prišiel.

 

Okrem tohto opatrenia má nezamestnaných dostať do práce aj sprísnenie podmienok v súvislosti s privyrábaním si, zvýšenie minimálnej mzdy či nové pravidlá pre ľudí v exekúcii. Tí sa práci pre zhabanie peňazí vyhýbajú.

 

Podľa ekonóma Daniela Münicha však ministerstvo nedokáže skupine dlhodobo nezamestnaných pomôcť, pretože poriadne ani nevie, kto to vlastne je. Podľa neho z analýzy ministerstva sa nedá zistiť, aké majú títo ľudia vzdelanie, vek, poslednú profesiu a prípadne zdravotné či iné znevýhodnenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies