Česká vianočná tradícia sa spája s obrazmi Josefa Ladu

NETKY.SK • 22 December 2016, 11:41 • 2 min
Česká vianočná tradícia sa spája s obrazmi Josefa Ladu

BRATISLAVA – Typické české Vianoce sa spájajú s rozprávkovou idylou, známou z obrazov Josefa Ladu – veľa snehu, šantiace deti, rozsvietené stromčeky, kapor na rôzne spôsoby, dedinský kostol nad dedinou i cesta snehom na polnočnú omšu. Pripomenul to tajomník Českého spolku Bratislava Jiří Výborný.

slovakia

left justify in out

"Hoci moderná doba veľa zmenila, Štedrý deň v našich končinách stále ostáva sviatkom, keď sa večer stretáva rodina pri slávnostnej tabuli a pri stromčeku sa rozdeľujú darčeky. Boží hod (25.12.) ostáva rodinným sviatkom, počas ktorého sa navštevujú rodiny," uviedol s tým, že v dňoch Prvého a Druhého vianočného sviatku sa už prejavuje moderná doba. "Na Boží hod alebo na Štepána veľa ľudí odchádza do hôr, na chatu a tí majetnejší k moru do teplejších krajín," pokračoval.

 

Výborný si myslí, že Česi sa opäť vrátili k uprednostňovaniu živých stromčekov, ktoré skrášľujú vianočné domovy. "Je to aj otázka obrovskej ponuky, napríklad jedličiek, navyše za prijateľnejšie ceny ako v minulosti. Samozrejme, živé stromy jednoznačne vyhrávajú najmä v menších mestách a na dedinách, kde spojenie s lesom a lesníkmi je veľmi blízke," povedal.

 

Aj keď kapor ostáva vianočnou špecialitou, Výborný pripomína, že aj v minulosti v Česku i na Slovensku nebolo zriedkavosťou, že v niektorých rodinách, napríklad s malými deťmi, ho nahrádzali inou rybou bez kostí alebo aj klasickým vyprážaným rezňom, prípadne vegetariánskym zo zeleniny. Široká ponuka v súčasnosti podľa neho viac motivuje ľudí k tomu, aby si vychutnali Vianoce aj cez kulinársky zážitok, dali prednosť tomu, na čo majú chuť a neviazali sa predsudkami. Podobne je to aj so Štefanskými zábavami. Výborný zdôraznil, že tak, ako sa advent zmenil z obdobia pôstu na obdobie rôznych bujarých firemných párty a večierkov, aj 26. december (Štefan) už je pre mnoho ľudí skôr možnosťou na oddych a pokoj v rodinnom kruhu. "Štepánska zábava často patrí k vianočným tradíciám, ale mám pocit, že dnes sa viac udržiava na vidieku ako v mestách, kde sú ľudia viac zvyknutí baviť sa po celý rok bez výnimky," dodal Výborný.

 

To, čo je aj na českých Vianociach nemenné, sú vianočné koledy, ktoré aj u našich západných susedov k sviatkom neodmysliteľne patria. Podľa Výborného sú najobľúbenejšie rovnaké ako na Slovensku - Narodil sa Kristus Pán, Nesem vám noviny, Půjdem spolu do Betléma, Pásli ovce Valaši, a, samozrejme, Tichá noc. "Určite si zaslúžia našu pozornosť aspoň raz ročne už len preto, ako dokážu odolávať pretlaku najrôznejších moderných vianočných hitov v podaní veľkých hviezd, ktoré sa na nás valia najmä v predvianočnom období zo všetkých strán," pripomenul.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies