Česká televízia nakrúca historickú reality šou

NETKY.SK • 17 September 2014, 14:24 • 2 min
Česká televízia nakrúca historickú reality šou

BRATISLAVA - Česká televízia začala v lete nakrúcať novú historickú reality šou s názvom Dovolená ve starých časech. Účinkujú v nej siedmi členovia trojgeneračnej rodiny, ktorí už druhý mesiac žijú v beskydskej chalupe v Starých Hámroch a v ich najbližšom okolí. Tvorcovia programu im prichystali také životné podmienky, aké v tých miestach panovali v období Protektorátu Čechy a Morava.

slovakia

left justify in out

V priebehu dvoch mesiacov sa v dejovej skratke odohráva celé obdobie od vyhlásenia Protektorátu až po oslobodenie. Zlomové okamihy sa rodina dozvedá z rozhlasového vysielania a rozprávania susedov, ktorí ich navštevujú. Babka, dedko, rodičia, dvaja synovia a bratranec jedného z rodičov pochádzajú z Prahy a s takýmto životom nemali dosiaľ skúsenosti. Starajú sa o hospodárstvo s domácim zvieratami a zároveň na nich dopadajú ťažkosti protektorátnej doby. Stretávajú sa s prídelovým systémom potravín a základných potrieb, život im strpčujú vyhlášky a najrôznejšie nariadenia. Za porušovanie pravidiel ich čakajú sankcie. Do kontaktu prichádzajú aj s dobovými postavami, akými sú nemecký starosta, učiteľ, gestapáci, zvedavá susedka, partizán a ďalší, ktorí posúvajú dejovú líniu príbehu, rozvíjajú zápletky a prinášajú protagonistom potrebné informácie. 

 

"Scenár, ktorý vychádza z dobových kroník, miestnych reálií a historických faktov, vystavuje rodinu vypätým okamihom a overuje, či by súčasní ľudia obstáli v situáciách, ktoré zažívali naši prarodičia," povedala kreatívna producentka Lenka Poláková. "Ukazuje sa, že naši aktéri ich zvládajú vďaka neobyčajnej súdržnosti, ktorá v rodine panuje, aj schopnosti adaptovať sa na vidiecky režim. Zvládli dobre prácu s hospodárskymi zvieratami, z mlieka, ktoré si musia sami podojiť, si vyrábajú maslo a tvaroh," dodala. 

 

Projekt Dovolená ve starých časech je inšpirovaný podobnými zahraničnými formátmi. Vzniká v spolupráci s historikmi a architektom, ktorí dbajú na dejinnú vierohodnosť. S tvorivým tímom spolupracuje aj psychológ. Na obrazovky Českej televízie by sa mal program dostať na jar 2015 pri príležitosti osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies