Česká ťažobná firma OKD podala sama na seba návrh na insolvenciu

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 15:53 • 2 min
Česká ťažobná firma OKD podala sama na seba návrh na insolvenciu

OSTRAVA - Česká ťažobná firma OKD dnes na Krajskom súde v Ostrave sama na seba návrh na insolvenciu. Rozhodlo o tom predstavenstvo. Firma nemá dosť peňazí, aby mohla splácať svoje záväzky. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Predstavenstvo spoločnosti OKD rozhodlo o podaní návrhu na povolenie reorganizácie s cieľom zachovať zamestnanosť, prevádzku podniku v čo najvyššej miere, postupne uspokojiť svojich veriteľov a vytvoriť životaschopnú spoločnosť," uviedol v tlačovej správe hovorca OKD Ivo Čelechovský. Podnik bude podľa neho ďalej v normálnej prevádzke a v baniach sa bude normálne ťažiť.

 

"Nemáme v tejto chvíli dostatok finančných prostriedkov pre úhradu našich nevyrovnaných dlžných súm, avšak počas mája by sme v rámci bežnej prevádzky mali obdržať platby od našich odberateľov, ktoré by mali byť dostatočné na pokrytie minimálne nevyhnutných výdavkov pre pokračovanie dennej prevádzky, vrátane neuhradených výplat zamestnancom," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dale R. Ekmark.

 

Rozhodnutie predstavenstva označil za veľmi ťažké, považuje ho však za "správnu voľbu pre budúcnosť OKD, a. s., a hlavne ich zamestnancov a regiónu". Ťažobná firma podľa neho osloví českú vládu, aby opätovne rokovala o reštrukturalizácii spoločnosti. Arca Capital miliardára Pavla Krúpu dnes informovala, že podala trestné oznámenie na zástupcu OKD, NWR (materská firma OKD) a Ad Hoc Group (najväčší akcionár OKD) pre podozrenie zo spáchania trestného činu vydierania českej vlády.

 

Uhoľná spoločnosť OKD zamestnáva v troch banských závodoch 9800 vlastných zamestnancov a ďalších necelých 3000 pracovníkov z dodávateľských firiem. Minuloročná produkcia OKD dosiahla 8 miliónov ton. Spoločnosť ťaží energetické uhlie vhodné predovšetkým ako palivo a koksovateľné uhlie, ktoré sa využíva v oceliarskom a chemickom priemysle.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies