Česká strana TOP 09 by chcela voľby stihnúť ešte pred prázdninami

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 16:51 • 2 min
Česká strana TOP 09 by chcela voľby stihnúť ešte pred prázdninami

PRAHA - Česká opozičná strana TOP 09 pokladá za najlepšie riešenie vládnej krízy v Česku konanie predčasných volieb do konca júna. Uviedol to dnes šéf strany Miroslav Kalousek, ktorý ale pripustil, že by mohlo byť technicky náročné tento termín stihnúť. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa Kalouska je zrejmé, že skutočnú zmenu môžu priniesť iba voľby, a ideálne by bolo uskutočniť ich do konca júna. "Nie sme si v tejto chvíli istí, či je technicky možné ich usporiadať, ale ak áno, sme jednoznačne za," povedal.

 

Riadny termín volieb do Poslaneckej snemovne, dolnej komory českého parlamentu, je piatok 20. októbra a sobota 21. októbra. TOP 09 by sa nebránila ani voľbám začiatkom septembra, ak by sa na tom zhodla väčšina, vyjadril sa Kalousek k návrhu, ktorý predložila opozičná ODS.

 

Kalousek povedal, že už vtedy, keď sa začalo hovoriť o podozrení z dotačného podvodu, mal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ministra financií a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša z vlády odvolať.

 

Súčasné rozhodnutie Sobotku podať demisiu vlády pokladá Kalousek za nestatočný a alibistický krok. Premiér "nesie plnú zodpovednosť za Babišove nepoctivé praktiky" a problém mal riešiť v rámci svojich ústavných právomocí, uviedol Kalousek.

 

Sobotka presunul oznámením demisie rozhodovanie na plecia prezidenta Miloša Zemana a ten podľa šéfa TOP 09 urobí to, "čo vyhodnotí sám pre seba a pre svoje znovuzvolenie (v prezidentských voľbách) ako najlepšie". A nebude pritom brať ohľad, čo je najlepšie pre Českú republiku, dodal Kalousek na adresu Zemana.

 

Priame voľby prezidenta by sa mali konať najneskôr 19. a 20. januára 2018.

 

Premiérova avizovaná demisia predstavuje vyvrcholenie vnútrokoaličných sporov okolo podnikateľských aktivít vicepremiéra, ministra financií a šéfa ANO Babiša.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona