Česká Snemovňa schválila rozpočet na rok 2014

NETKY.SK • 19 December 2013, 12:14 • 2 min
Česká Snemovňa schválila rozpočet na rok 2014

PRAHA - Česká Snemovňa v záverečnom čítaní schválila štátny rozpočet na rok 2014, ktorý jej predložila úradnícka vláda Jiřího Rusnoka. Za rozpočet hlasovalo 109 poslancov a 39 bolo proti.

slovakia

left justify in out

Opozícia neuspela s pozmeňujúcimi návrhmi, v rámci ktorých chcela zvýšiť výdavky na platy učiteľov, na vedu či opravu ciest. Rozpočet počíta so schodkom 112 miliárd korún (4,04 miliardy eur). Informoval o tom český portál IDNES.cz. Za rozpočet hlasovali poslanci pravdepodobnej budúcej vládnej koalície ČSSD, ANO a KDU-ČSL. KSČM sa zdržala hlasovania.

Zákon o štátnom rozpočte sa na rozdiel od iných noriem prerokováva a schvaľuje iba v Snemovni. Teraz zamieri na Hrad, aby ho podpísal prezident Miloš Zeman. Sociálna demokracia návrh bránila s argumentmi: "Vyhneme sa rozpočtovému provizóriu, vyhneme sa chaosu. Nad rozpočtom nejasáme, naše priority premietneme do rozpočtu na rok 2015," uviedol šéf rozpočtového výboru Václav Votava. "Rozpočet je určite lepší než úsporné rozpočty, ktoré predkladala v minulosti pravicová vláda," doplnil predseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Návrh kritizovali bývalé vládne strany TOP 09 a ODS. "Rozpočet nie je zodpovedný, ani úsporný. Výdavky sú nafúknuté o 24 miliárd Kč, zbytočne sa zvýši deficit a štátny dlh," uviedol exminister financií Miroslav Kalousek z TOP 09. Rozprava k rozpočtu bola pomerne krátka. Búrlivejšie sa o ňom diskutovalo pred dvoma týždňami pri schvaľovaní materiálu v prvom čítaní.

Schválený rozpočtový schodok sa zvýši zo 100 miliárd Kč v tomto roku na 112 miliárd Kč. Poslanci odobrili presun zhruba 5 miliárd Kč do vládnej rozpočtovej rezervy.

"Deficit zodpovedá situácii v ekonomike, ktorá bola rok a pol v recesii v dôsledku chýb v rozpočtovej politike minulej vlády. Cieľom novej vlády je udržať v nasledujúcich rokoch deficit verejných financií pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu," povedal novinárom Sobotka. 

Rozpočet počíta s príjmami vo výške 1,099 bilióna Kč a výdavkami 1,211 bilióna Kč. Deficit je zhruba o 7 miliárd Kč vyšší, než zamýšľala predchádzajúca vláda Petra Nečasa.

Kabinet Jiřího Rusnoka odhaduje, že výkon českej ekonomiky sa na budúci rok zvýši o 1,3 %. Pôvodný návrh rozpočtu vychádzal z predpokladu, že stúpne len o 0,8 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies