Česká republika umožní sýrskym utečencom pokračovať do Nemecka

NETKY.SK • 2 September 2015, 17:46 • 2 min
Česká republika umožní sýrskym utečencom pokračovať do Nemecka

PRAHA - Doterajšia prax českej cudzineckej polície zaisťovať všetkých utečencov, ktorí sa ocitnú na území ČR nelegálne, sa oddnes končí.

slovakia

left justify in out

Občania Sýrie, ktorí majú byť poslaní do Maďarska, tak nebudú držaní v Bělé či iných zariadeniach rovnakého typu. ČR im umožní cestu ďalej do Nemecka, ktoré o nich prejavilo záujem, informoval internetový server iDNES.cz.

 

Sýrčanov, ktorých majú vrátiť do Maďarska, kde boli prvýkrát zaregistrovaní po vstupe do Schengenu, doteraz posielali do záchytných zariadení. Maďarsko ale avizovalo, že nápor cudzincov nezvláda, a nedodržiavalo lehotu 42 dní na ich prevzatie. Dlhšie ich podľa platných zákonov česká polícia držať nemohla.

Dosiaľ Sýrčanov púšťala zo záchytných zariadení až potom, čo táto lehota uplynula. Teraz ich však už zaisťovať nebude, potvrdila pre iDNES.cz hovorkyňa cudzineckej polície Kateřina Rendlová.

 

Tomuto rozhodnutiu predchádzali správy o tom, že Nemecko nebude Sýrčanov vracať do krajín, z ktorých prišli, ale samo rozhodne o udelení azylu.

"Nemci zatiaľ túto pozíciu nepotvrdili, ale začíname debatovať o tom, či nebudeme proces voči sýrskym občanom urýchľovať. Je možné, že vznikne zjednodušená procedúra," uviedol už v utorok pre Mladu frontu DNES minister vnútra Milan Chovanec.

 

Rendlová zdôraznila, že nejde o zavedenie iného prístupu k utečencom, ale iba o urýchlenie celej procedúry. "Zaisťovanie ľudí, ktorých si malo prevziať Maďarsko, by bolo naďalej neefektívne," uviedla. Dodala, že na rozhodnutie malo vplyv aj stanovisko Nemecka, ktoré avizovalo svoju otvorenosť voči sýrskym utečencom. Rendlová zároveň ubezpečila, že Sýrčanov, ktorí sú v záchytných zariadeniach, v najbližšej dobe prepustia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies