Česká republika sa stala pivnou veľmocou. Prekonali samy seba

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 09:17 • 2 min
Česká republika sa stala pivnou veľmocou. Prekonali samy seba

PRAHA - České pivovary vyrobili v minulom roku najviac piva v histórii, keď vzrástla domáca spotreba aj export.

slovakia

left justify in out

Na druhej strane, naďalej klesajú ziskovejšie dodávky reštauráciám. Podľa zástupcov Českého zväzu pivovarov a sladovní produkcia českých pivovarov sa v minulom roku zvýšila o 1,9 % na rekordných 20,5 milióna hektolitrov piva a nealka. Domáca spotreba na obyvateľa zotrvala na úrovni 143 litrov piva.

 

Aj keď spotreba na obyvateľa zostala rovnaká, celkové množstvo vypitého piva sa vlani zvýšilo o 200.000 na 16,4 milióna hektolitrov. Zväz to vysvetľuje rastúcim počtom obyvateľov. Podľa Českého štatistického úradu vlani pribudlo v ČR zhruba 25.000 ľudí.

 

Ďalším faktorom bol pozitívny vývoj v oblasti cestovného ruchu. "V roku 2016 pricestovalo do Česka o 2,2 milióna turistov viac než v roku 2015, pričom turisti u nás v minulom roku vypili 785.000 hektolitrov piva. To znamená rast o 19 %," povedal predseda predstavenstva zväzu František Šámal.

 

Rast o 17,7 % na 555.000 hektolitrov zaznamenala výroba nealkoholického piva. Naopak, produkcia nápojov na báze piva, takzvaných pivných mixov, klesla o 17,3 %.

 

Export piva sa zvýšil o 4,5 %, tempo rastu do krajín Európskej únie sa ale spomalilo na 2,5 %. Najviac piva sa vyviezlo na Slovensko, do Nemecka a Poľska. Z krajín mimo EÚ sa najviac českého piva vyviezlo do Ruska, Južnej Kórey a Spojených štátov amerických.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies