Česká republika prevzala predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke

NETKY.SK • 1 Júl 2015, 12:14 • 2 min
Česká republika prevzala predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke

PRAHA - Česká republika dnes prevzala po Slovensku na rok predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke (V4). Premiér Bohuslav Sobotka spoločne s ministrom zahraničných vecí Lubomírom Zaorálkom označili za hlavnú prioritu českého predsedníctva posilňovanie súdržnosti medzi členskými krajinami V4 - Českom, Slovenskom, Poľskom a Maďarskom.

slovakia

left justify in out

"Vyšehrad znásobuje hlas Českej republiky, Vyšehrad znásobuje vplyv Českej republiky," citoval Sobotku server Novinky.cz. Ak krajiny V4 zjednotia spoje postoje, ich názory bude podľa jeho slov počuť v Európskej únii oveľa intenzívnejšie.

 

"Nesúhlasíme s tým, že by bola nejaká erózia Vyšehradu," doplnil ho Zaorálek.

 

Medzi ďalšie priority zaradil Sobotka spoluprácu v oblasti energetiky, podporu demokratizačných procesov v Európe, posilňovanie bezpečnostnej a obrannej spolupráce a boj proti daňovým únikom.

 

Počas českého predsedníctva sa v Prahe uskutočnia dva summity premiérov V4. Na prvý chcú pozvať juhokórejskú prezidentku a na druhý predstaviteľov krajín Beneluxu, dodali Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies