Česká republika dala dnes prísľub, že vyčlení 8 miliónov eur na obnovu Sýrie

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 15:51 • 2 min
Česká republika dala dnes prísľub, že vyčlení 8 miliónov eur na obnovu Sýrie

BRUSEL - Česká republika dnes v Bruseli prisľúbila vyčleniť sumu vo výške 224 miliónov českých korún (okolo 8,3 milióna eur) na aktivity a projekty spojené s obnovou Sýrie.

slovakia

left justify in out

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek to oznámil po skončení medzinárodnej konferencie o Sýrii, organizovanej EÚ, OSN, Spojeným kráľovstvom, Nórskom, Kuvajtom a Katarom.

 

Podľa Zaorálka v prípade Sýrie platí, že vždy keď sa zdá, že sa objaví nejaká známka nádeje, tak sa prihodí "niečo strašné". To podľa neho potvrdzuje aj utorňajší útok v provincii Idlib, ktorý navodil medzi politikmi v Bruseli pocit frustrácie a narušil atmosféru rokovaní na konferencii.

 

"Dnes sa všetci v Bruseli hlásia k tomu, že sú pripravení pomôcť Sýrii. Ja som za Českú republiku uviedol, že dáme 224 miliónov korún na pomoc Sýrčanom," oznámil šéf českej diplomacie. Spresnil, že ide o vyššiu sumu, akú česká strana pre Sýriu vyčlenila vlani, a že táto pomoc nepôjde len priamo do Sýrie, ale aj do sýrskych utečeneckých táborov v krajinách susediacich so Sýriou.

 

Zaorálek upozornil, že má zmysel finančne pomáhať sýrskym utečencom v týchto krajinách, aby nestratili nádej, že sa môžu vrátiť do svojej krajiny, a aby neboli nútení vydať sa na pochod do Európy. Nádej pre nich znamenajú projekty na vzdelávanie ich detí v utečeneckých táboroch, hoci aj v provizórnych školách, poskytovanie základnej lekárskej starostlivosti, pitnej vody a prístrešia.

 

"Tieto peniaze dávame na to, aby milióny Sýrčanov mohli žiť v podmienkach, ktoré ich nenútia zdvihnúť sa a ísť preč. Opustiť región, v ktorom prišli o poslednú nádej," opísal situáciu.

 

V tomto duchu vníma aj bruselskú konferenciu, ktorá podporuje politický proces vedúci k mieru v Sýrii a vytvára podmienky pre rekonštrukciu zničenej krajiny a šancu na dôstojnejší život pre tých, ktorých vojna vyhnala z ich domovov."To, čo sa tu deje, je nádej pre budúcnosť. A je aj nádej pre vyhnancov," uviedol v závere.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies