Česká pošta vydala oválnu známku s Járou Cimrmanom

NETKY.SK • 26 November 2014, 22:00 • 2 min
Česká pošta vydala oválnu známku s Járou Cimrmanom

PRAHA - Česká pošta vydala dnes prvú oválnu poštovú známku. Sú na nej vyobrazené možné podoby fiktívneho českého génia Járu Cimrmana, ktorý práve oválnu známku vynašiel, informovala webová stránka Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Známka vyšla v dvoch verziách; v nominálnej hodnote 13 korún na liste obsahujúcom 25 kusov rovnakého obrazu. Druhá verzia má hodnotu 30 korún. Na každej zo známok je iná možná podoba Járu Cimrmana. Celkovo existuje jeho 136 podôb.

 

Ide o tzv. vlastnú známku, ktorú pošta vytvára na návrh zákazníka. Autorom námetu samolepiacich známok je herec Žižkovského divadla Járy Cimrmana a výtvarník Jaroslav Weigel, o grafickú úpravu sa postaral jeho syn Michal.

 

Autorom grafickej úpravy typografie písma vlastných známok je akademický maliar a grafik Petr Foltera. Prvá verzia známky bola vytlačená v náklade 2,5 milióna kusov, druhá verzia vyšla v náklade pol milióna kusov.

 

Jára Cimrman je fiktívna postava českého literáta, vynálezcu, skladateľa, učiteľa, vedca, cestovateľa, filozofa a športovca 19. a začiatku 20. storočia. Motívy z jeho života tvoria základ repertoáru Žižkovského divadla Járy Cimrmana.

 

Postavu tohto českého génia s rakúskymi koreňmi vymysleli herci Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak so scenáristom Jiřím Šebánkom. Prvý raz sa táto postava objavila 23. decembra 1966 vo vysielaní Československého rozhlasu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies