Česká polícia žiada snemovňu o vydanie pražského exprimátora Svobodu

NETKY.SK • 29 November 2013, 15:55 • 2 min
Česká polícia žiada snemovňu o vydanie pražského exprimátora Svobodu

PRAHA - Do českej Poslaneckej snemovne doručili žiadosť polície o vydanie bývalého pražského primátora a novopečeného poslanca Bohuslava Svobodu (ODS). Už skôr bol Svoboda obvinený v prípade projektu Opencard, informoval dnes spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Predseda mandátového a imunitného výboru snemovne Marek Benda serveru potvrdil, že do snemovne doručili dve žiadosti o vydanie. Nechcel však povedať konkrétne mená. Podľa Českej televízie je jedným z nich exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda. Politik ODS už v júni vypovedal v tejto kauze na polícii. Exprimátor však vtedy vyšetrovateľom len prečítal svoje stanovisko.

Desať súčasných a bývalých mestských zastupiteľov zo strán TOP 09 a ODS vrátane Svobodu je podozrivých z porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a z porušenia pravidiel hospodárskej súťaže. Obvinenia polície sa týkajú zákazky, ktorú vlani získala firma Haguess - išlo o projekt s čipovými kartami Opencard. Firmu vybrali v takzvanom rokovacom konaní bez zverejnenia, keď magistrát oslovil iba tohto dodávateľa.

Vlani v apríli zastupitelia na pražskej radnici súhlasili s tým, že mesto uzavrie s hlavným dodávateľom v projekte Opencard, firmou Haguess, dve nové zmluvy na podporu systému za 74 miliónov českých korún.

V systéme Opencard ide o multifunkčnú čipovú kartu pre obyvateľov a návštevníkov Prahy, ktorí ju môžu využívať na cestovanie, parkovanie či preverovanie, aké dopravné priestupky na území Prahy sú k ich vozidlám evidované.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona