Česká polícia zhromažďuje dôkazy o tvorcoch železnej opony v ČSSR

NETKY.SK • 16 November 2013, 07:37 • 2 min
Česká polícia zhromažďuje dôkazy o tvorcoch železnej opony v ČSSR

PRAHA - Už len niekoľko mesiacov práce chýba českým policajtom, aby mohli dohnať na zodpovednosť tvorcov československej železnej opony z rokov 1948-49. Ide najmä o tých, ktorí sa podieľali na vztyčovaní elektrických plotov okolo štátnych hraníc. Elektrický prúd zabil 91 utečencov, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Predpokladám, že dôkazy zhromaždíme do konca roka," hovorí riaditeľ Úradu dokumentácie a vyšetrovania komunizmu Pavel Bret.

Ak bude nakoniec niekto odsúdený, bude to vôbec po prvý raz, čo za tieto zločiny ponesú zodpovednosť špičky komunistického režimu. Doteraz boli totiž vždy potrestaní len radoví pohraničníci. "Nevylučujem, že žije niekto zo zodpovedných funkcionárov. Nechcem však nikoho dopredu obviňovať cez médiá," dodal Bret.

Upozornil, že zločiny nie sú premlčané a organizátori sú podozriví z trestného činu všeobecného ohrozenia či zneužitia právomoci verejného činiteľa, kde im hrozia aj viac ako desaťročné tresty väzenia. 

"Ak vyšetrujúci orgán zhromaždí dostatok dôkazov, sme pripravení sa nimi zaoberať," povedal dozorujúci prokurátor Vladimír Hackl.

Pohraničné zátarasy, ktoré bránili v úteku na Západ, boli zložitým zariadením, ktoré udržiavali v prevádzke stovky ľudí. Jedným z tých, ktorí sa na tom z titulu svojej funkcie mohli podieľať, je aj bývalý predseda vlády ČSSR Lubomír Štrougal, ktorý bol v 60. rokoch ministrom vnútra. 

V tých časoch bola elektrická stena ešte v prevádzke a zomierali na nej ľudia. Na otázku, či o tom vedel, Štrougal neodpovedal. "Nebudem sa vyjadrovať," citovalo bývalého československého premiéra webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona