Česká polícia rozbila srbský gang, ktorý zaplavil Európu falošnými stodolárovkami

NETKY.SK • 25 September 2015, 14:27 • 2 min
Česká polícia rozbila srbský gang, ktorý zaplavil Európu falošnými stodolárovkami

PRAHA - Česká polícia dnes oznámila, že zasiahla voči srbskému gangu, ktorý zaplavil Európu falošnými stodolárovými bankovkami. Pri zásahu v Brne zadržala dvoch podozrivých Srbov, uviedol spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Dvaja zadržaní prevážali 1300 falšovaných stodolároviek. Zásah bol výsledkom medzinárodnej spolupráce, vďaka ktorej sa podarilo odhaliť aj falšovateľské centrum v Srbsku. Podnetom ku koordinovanej akcii bolo veľké množstvo nepravých stodolárových bankoviek pochádzajúcich z Balkánu, ktoré sa v Česku začali objavovať počas vlaňajška. Detektívi z českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) sa preto spojili so srbskými kolegami, ktorí už predtým začali vyšetrovať činnosť skupiny falšovateľov.

 

Národné jednotky Europolu v členských štátoch EÚ potvrdili, že rovnaké sfalšované doláre, aké boli odhalené v ČR, boli od začiatku roku 2014 zachytené aj v ďalších krajinách: v Nemecku, na Slovensku, v Rakúsku, Maďarsku, Slovinsku, Rumunsku, Bulharsku, Chorvátsku, Bosne a Hercegovine, Litve, Srbsku a USA, uviedol hovorca ÚOOZ.

Spoločnému česko-srbskému policajnému tímu sa postupne podarilo identifikovať členov skupiny, ktorí mali všetci trestnú minulosť, a tiež odhaliť spôsob ich práce. Nebolo to ľahké, keďže falšovatelia používali moderné komunikačné technológie a stretávali sa len na vopred vytypovaných miestach po celej Európe.

 

Prvý väčší úspech sa vyšetrovateľom podarilo dosiahnuť v apríli 2015, keď v Maďarsku zaistili zásielku 200 falošných stodolároviek. Následne 11. septembra zadržali v Brne dvoch Srbov vo veku 46 a 52 rokov, ktorí tajne prevážali 1300 falšovaných bankoviek. Obom hrozí 8-12 rokov väzenia. Srbská polícia v nadväznosti na zásah z Brna vykonala raziu v tajnej falšovateľskej dielni, nachádzajúcej sa v rodinnom dome v meste Zrenjanin na severe Srbska. Česká národná banka zhodnotila zaistené peňažné falzifikáty ako nebezpečné a vydarené, čo znamená, že boli v bežnom styku len veľmi ťažko odhaliteľné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies