Česká polícia rozbila liehovú mafiu, štát mohla pripraviť o miliardy korún

NETKY.SK • 17 Január 2014, 18:19 • 2 min
Česká polícia rozbila liehovú mafiu, štát mohla pripraviť o miliardy korún

PRAHA - Polícia rozbila liehovú mafiu pôsobiacu v Českej republike. Pri niekoľkých zásahoch zaistila 2,29 milióna litrov nezdaneného liehu a obvinila 15 ľudí. Za šéfa skupiny označil štátny zástupca zlínskeho podnikateľa Radka Březinu. Ten podľa polície dokonca ponúkal jednému policajtovi priamo vo väzbe úplatok desať miliónov českých korún (364.200 eur). Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Skupina páchateľov bola taká sofistikovaná a usporiadaná, že napĺňala všetky znaky organizovanej zločineckej skupiny, a možno ju označiť za mafiu. Vyhlásil to Pavel Komár z Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci. Medzi obvinenými sú podľa neho ľudia zo všetkých úrovní tejto štruktúry - teda aj z riadiacej či z najnižšej, kam patria bežní vykonávatelia. Podľa šéfa policajného Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu už niektorí obvinení požiadali o štatút spolupracujúceho obvineného. "Podarilo sa nám dostať na vrchol liehovej mafie," zhrnul akciu Komár.

Zlínsky podnikateľ Březina bol najnovšie obvinený aj z korupcie, keďže jednému z policajtov ponúkol desať miliónov českých korún za to, že bude viesť vyšetrovanie priaznivým smerom. Štátnemu zástupcovi potom ponúkal milión korún (36.420 eur) za to, aby sa jeho brat dostal z väzby. "Chceli podplatiť ďalších policajtov, štátnych zástupcov aj sudcov," dodal k novému obvineniu Komár.

Príkazy vydával Březina zo svojej cely. Advokáti ich vynášali von a naspäť nosili správy o tom, ako sú plnené. Podľa policajtov sa podnikateľ riadil heslom, že každý sa dá kúpiť, odlišuje sa len výška ceny. Chcel tak ovplyvniť napríklad výpovede svedkov alebo získať "nové" dokumenty, ktoré by mu pomohli pri obhajobe. Vydával však aj inštrukcie, aby bol jeho majetok prevedený do zahraničia.

Polícia zaistila vyše dva milióny litrov nezdaneného liehu. Celková škoda, ktorá mohla vzniknúť štátu, je asi tri miliardy korún, informoval šéf Útvaru pre odhaľovanie korupcie a finančnej kriminality Milan Komárek. Skupina "podnikala" najmenej od roku 1997 takmer do súčasnosti, a preto je možné, že škoda bude ešte väčšia. Podľa slov kriminalistov skupina využívala na trestnú činnosť firmy Morávia-chem, Energoinvest, Likérka Drak, Likérka Daněk, Verdana alebo Biotech. Tie boli naviazané na skupinu v čele práve s Radkom Březinom. Políciu priviedla na stopu skupine predovšetkým predvlaňajšia kauza s jedovatým alkoholom. Kvôli rozsiahlemu prípadu daňových únikov, ktoré súvisia s nelegálnym obchodom s liehom, potom tento týždeň v utorok stovky policajtov z ÚOOZ zasahovali na niekoľkých miestach Moravy. Po utorkovom zásahu si 15 ľudí vypočulo obvinenia. Sedem osôb poslal súd do väzby. Medzi nimi sa nachádza takisto Březinova manželka aj konateľ Likérky Drak Pavel Čaniga. Ďalší dvaja už vo väzbe boli, pripomenul web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies