Česká polícia posilňuje svoje počty na hraniciach s Rakúskom

NETKY.SK • 14 September 2015, 09:25 • 2 min
Česká polícia posilňuje svoje počty na hraniciach s Rakúskom

PRAHA - Česká polícia zvyšuje kvôli utečencom počty policajtov na hraniciach s Rakúskom. O ďalšom postupe sa rozhodne podľa množstva migrantov, ktorí mieria do ČR.

slovakia

left justify in out

Toto opatrenie súvisí s dnešným obnovením kontrol na nemecko-rakúskych hraniciach. Český premiér Bohuslav Sobotka vyhlásil, že polícia, ministerstvo vnútra aj on sám podobný krok Nemecka očakávali. Minister vnútra ČR Milan Chovanec bude o prípadných opatreniach diskutovať aj so svojím slovenským partnerom Robertom Kaliňákom; bude chcieť vedieť, či aj Slovensko sa chystá posilniť svoje hranice s Rakúskom, napísal dnes spravodajský portál Novinky.cz.

 

"Ak by sa tak nestalo, tak samozrejme aj Slovensko môže byť v podobných problémoch a my na to budeme musieť reagovať," vysvetlil Chovanec.

 

Ďalej upozornil, že ČR je teraz jedinou možnou obchádzkou pre tých, ktorí sa cez Rakúsko do Nemecka už nedostanú.

Chovanec vyhlásil, že ČR urobí všetko pre to, aby vyslala jasný signál, že na svojich hraniciach bude dodržiavať európske právo a dublinské smernice. "Maximálne posilníme výkon našich ľudí na hranici, aby sme boli schopní vracať migrantov do Rakúska presne podľa európskeho práva," uviedol minister pre Českú televíziu.

Opatrenia sa budú týkať najmä Juhomoravského a Juhočeského kraja, informovali Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu cudzineckej polície Kateřinu Rendlovú.

 

Sobotka a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa dnes v telefonickom rozhovore zhodli, že je nutné hľadať spoločné európske riešenie utečeneckej krízy - bez toho, aby boli prehlasované niektoré členské krajiny EÚ.

Sobotka podporuje iba riešenie, ktorého súčasťou musí byť ochrana vonkajších hraníc EÚ, lebo tak sa dá kontrolovať "prílev ľudí do Európy".

 

Česko spolu s niektorými štátmi EÚ vrátane Slovenska odmieta povinné kvóty pre prijímanie utečencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies