Česká opozícia kritizovala Zemanovo odporúčanie pre Babiša

NETKY.SK • 11 Apríl 2018, 06:23 • 2 min
Česká opozícia kritizovala Zemanovo odporúčanie pre Babiša

PRAHA - Českí opoziční politici skritizovali prezidenta Miloša Zemana za to, že v utorok odporučil premiérovi v demisii Andrejovi Babišovi, aby rokoval o novej vláde s komunistami a s hnutím Tomia Okamuru.

slovakia

left justify in out

Zeman na utorkovej schôdzke v Lánoch Babišovi odporučil, aby po krachu rozhovorov so sociálnymi demokratmi rokoval o novej vláde aj s Komunistickou stranou Čiech a Moravy (KSČM) a pravicovo-populistickým hnutím Sloboda a priama demokracia (SPD).

 

Podľa Andreja Babiša však musia variantu prípadnej spolupráce s oboma týmito stranami najskôr posúdiť orgány ním vedeného hnutia ANO a jeho poslanecký klub.

 

Nemenovaný zdroj z ANO povedal, že s takouto variantou by malo problém 25-30 poslancov ANO. Jeden z nich, Robert Pelikán, už ohlásil svoj odchod z politiky.

 

Predseda ODS Petr Fiala v reakcii na prezidentovo odporúčanie uviedol, že neformálna koalícia ANO, KSČM a SPD spoľahlivo funguje už od volieb. "Prezident Miloš Zeman je jej hlavným architektom," napísal Fiala na Twitteri.

Šéf ČSSD Jan Hamáček sa v tejto súvislosti vymedzil voči hnutiu Tomia Okamuru. "Extrémisti z SPD vo vláde by poškodili reputáciu ČR v Európe. Ak s nimi bude Andrej Babiš rokovať, potvrdí, že mu nejde o prácu pre ľudí, ale len a len o funkciu premiéra," uviedol Hamáček. ČSSD ponúkala hnutiu ANO možnosť vytvorenia funkčnej vlády, čo však podľa Hamáčka znemožnili Babišove osobné záujmy.

 

Podľa predsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila prezident svojím odporúčaním neprekvapil. Zdôraznil, že Zeman vďačí extrémistickému hnutiu SPD za hlasy v prezidentských voľbách.

 

Zeman už skôr radil Babišovi, aby sa obrátil na komunistov a okamurovcov, ak by rozhovory s ČSSD neuspeli. V stredu popoludní prijme prezident predsedu KSČM Vojtěcha Filipa a o deň neskôr šéfa SPD.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona