Česká opozícia chce vysloviť nedôveru vláde kvôli biopalivám

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 12:32 • 2 min
Česká opozícia chce vysloviť nedôveru vláde kvôli biopalivám

PRAHA - Česká opozícia sa pokúsi vysloviť nedôveru vláde premiéra Bohuslava Sobotku, a to v reakcií na stredajšie hlasovanie koaličných poslancov o podpore biopalív. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámili zástupcovia strán TOP 09, ODS a Úsvit.

slovakia

left justify in out

Opozícia chce požiadať o zvolanie mimoriadnej schôdze Poslaneckej snemovne, na ktorej by sa prerokoval návrh na vyslovenie nedôvery Sobotkovmu kabinetu. Dôvodom je postoj koaličného hnutia ANO, ktoré v rozpore so svojimi prísľubmi nehlasovalo za ukončenie daňového zvýhodňovania biopalív.

 

Podľa šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga vládni politici pri stredajšom hlasovaní uprednostnili záujmy koncernu Agrofert, ktorý obchoduje s biopalivami a ktorý vlastní predseda ANO a minister financií Andrej Babiš. Opozícia v tejto súvislosti hovorí o korupcii a o kolosálnom strete záujmov.

 

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde, pod ktorý sa musí podpísať minimálne 50 poslancov, chce trojica strán predložiť zrejme už v piatok. Podľa servera Novinky.cz je však nepravdepodobné, že by opozícia so svojou snahou uspela.

Na vyslovenie nedôvery by potrebovala nadpolovičnú väčšinu 101 poslancov. Aj keby sa k trojici opozičných strán pridali nezaradení poslanci a komunisti, dohromady budú mať len 89 hlasov. Iniciátori návrhu však dúfajú, že by ich pri hlasovaní mohli podporiť aj nespokojenci z radov vládnej sociálnej demokracie, ľudovcov, či dokonca ANO.

Sobotka označil snahu TOP 09, ODS a Úsvitu za prázdne gesto, ktoré nemá šancu na úspech.

 

Stredajšie hlasovanie pritom vyvolalo napätie aj vo vnútri samotnej koalície. ANO svoj názorový obrat v otázke biopalív zdôvodnilo žiadosťou koaličných partnerov, ktorí ale tvrdia, že o nič také nežiadali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies