Česká opozícia chce referendá o vystúpení z EÚ a odmietnutí kvót

NETKY.SK • 29 September 2015, 14:47 • 2 min
Česká opozícia chce referendá o vystúpení z EÚ a odmietnutí kvót

PRAHA - Členovia euroskeptickej opozičnej strany Úsvit-Národná koalícia predložili dnes v českom parlamente návrhy na usporiadanie referend o vystúpení Česka z EÚ a odmietnutí kvót, na základe ktorých majú byť imigranti prerozdelení medzi jednotlivými členskými štátmi.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia straníckeho predsedu Miroslava Lidinského, ktoré cituje spravodajský portál iDNES.cz, túto iniciatívu pripravili v spolupráci so združením Blok proti islamu. "Neveríme našej vláde, že nás pred imigráciou a Bruselom ochráni... Prečo má Slovensko odvahu postaviť sa Bruselu a my nie? Chceme sa pripojiť k Veľkej Británii a EÚ jasne odkázať, že sa musí reformovať," povedal Lidinský v Poslaneckej snemovni.

 

V referende o imigračných kvótach by mali účastníci odpovedať na dve otázky, a to či súhlasia s "nedodržiavaním akéhokoľvek právneho aktu EÚ o relokáciách žiadateľov o medzinárodnú ochranu", a či súhlasia s podaním žaloby proti každému takémuto aktu na Súdnom dvore EÚ. V druhom referende sa chcú iniciátori opýtať Čechov, či sú za vystúpenie svojej krajiny z EÚ na základe článku 50 Lisabonskej zmluvy.

 

Podľa Úsvitu-Národnej koalície by sa obe referendá mohli uskutočniť zhruba o rok a ich výsledky by mali byť záväzné. "Česká republika je suverénny štát, ktorý sa o seba dokáže postarať. Sú tu aj krajiny, ktoré v EÚ nie sú," cituje iDNES.cz vyhlásenie predsedu poslaneckého klubu navrhovateľskej strany Marka Černocha.

 

Vypísanie záväzných referend si vyžaduje schválenie trojpätinovou väčšinou členov dolnej i hornej komory parlamentu.

Česko počas rozhodovania o imigračných kvótach v Rade EÚ hlasovalo proti, a to spolu so Slovenskom, Maďarskom a Rumunskom, zatiaľ čo Fínsko sa hlasovania zdržalo. Na rozdiel od Slovenska, ktoré chce rozhodnutie napadnúť na Súdnom dvore EÚ, česká vláda uprednostňuje podriadenie sa väčšine, podotýka iDNES.cz. Na vypísanie referenda v tejto súvislosti minulý týždeň vyzval taktiež bývalý český prezident Václav Klaus.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies