Česká ministerka odvolala šéfa ústavu, na ktorého sa odvolával Zeman pri novičku

NETKY.SK • 14 Máj 2018, 19:39 • 2 min
Česká ministerka odvolala šéfa ústavu, na ktorého sa odvolával Zeman pri novičku

PRAHA - Česká ministerka obrany v demisii Karla Šlechtová odvolala riaditeľa Vojenského výskumného ústavu Bohuslava Šafářa, ktorého premiér v demisii Andrej Babiš kritizoval za výroky o nervovoparalytickej látke novičok. V pondelok o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Práve na Šafářa sa odvolával český prezident Miloš Zeman, keď obhajoval svoje slová, že v Česku sa vyrábal novičok, hoci tajné služby, ministerstvo obrany aj premiér tvrdia opak. Jedovatým novičkom boli v Británii otrávení bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija.

 

Dôvody odvolania ministerka Šafářovi nepovedala. Keď Moskva v marci označila Česko za možný zdroj novička, Šafář médiám uviedol, že otravné látky sa v Česku vyrábajú iba na laboratórne účely a že malé množstvo vyrába aj jeho ústav. Ide však len o gramy, takže podľa vtedajšieho Šafářovho vyjadrenia nejde o výrobu, ale skôr o "laboratórnu prípravu malého množstva" určeného na otestovanie vlastností.

 

O tieto slová sa pravdepodobne opiera prezident Zeman, ktorý trvá na tom, že v Česku sa novičok vyrábal. "Citoval som pána - tuším, že sa volá Šafář - čo je riaditeľ Vojenského výskumného ústavu (VVÚ), ktorý - tuším, že vo februári - publikoval správu o výrobe novička," povedal minulý týždeň Zeman, keď reagoval na uznesenie parlamentnej komisie, podľa ktorého sa v Česku novičok nevyrábal.

 

Premiér Babiš označil Šafářov výrok za "nešťastný", pripomenul portál Novinky.cz. Armáda ČR vyhlásila, že v Česku sa novičok analyzoval počas laboratórnej mikrosyntézy na výskumné a ochranné účely, a to sa podľa medzinárodných zmlúv nepokladá za jeho výrobu. Po analýze bol novičok zničený.

 

Skripaľovcov otrávili látkou s označením A234, pritom v Česku sa testovala forma A230, ktorá má odlišné chemické zloženie.

Zemanovo vyhlásenie z minulého týždňa využilo Rusko ako dôkaz, ktorý vyvracia obvinenie britských vyšetrovateľov, že za útokom na Skripaľa stojí Moskva. Prezidenta Zemana za jeho výroky kritizovala väčšina českých parlamentných strán s tým, že pomohol ruskej propagande, napísal portál ČT.

 

Komisia českej Poslaneckej snemovne pre kontrolu Vojenského spravodajstva vyzvala 10. mája prezidenta, aby dodržiaval utajovaný režim spravodajských informácií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona