Česká mena nabrala druhý dych, posilnila oproti euru aj doláru

NETKY.SK • 19 Január 2018, 12:12 • 2 min
Česká mena nabrala druhý dych, posilnila oproti euru aj doláru

PRAHA - Česká koruna po niekoľkých týždňoch oddychu na prelome rokov začala znova posilňovať. Oproti euru sa vo štvrtok (18.1.) dostala až pod hranicu 25,35 CZK/EUR a bola tak najsilnejšia za takmer päť rokov. Aj jej štvrtkový kurz oproti doláru na úrovni 20,70 CZK/USD bol najlepší od augusta 2014.

slovakia

left justify in out

Ekonómovia sa zhodujú na tom, že súčasnú vlnu posilňovania odštartovali utorkové (16.1.) výroky člena bankovej rady Českej národnej banky (ČNB) Vojtěcha Bendu. Ten označil riziká inflácie za mierne vyššie ako v nedávnej prognóze centrálnej banky, čo by podľa neho mohlo viest k rýchlejšiemu rastu úrokových sadzieb, než naznačuje prognóza. Rýchlejšie zvyšovanie sadzieb by do Česka prilákalo investorov zo zahraničia, ktorí by chceli využiť šance na lepšie zhodnotenie svojich voľných prostriedkov. Tí by potom nákupom českej meny prispeli k jej posilneniu, na čo hráči na menových trhoch reagujú už teraz, konštatuje portál iHNED.cz.

 

ČNB zvýšila úrokové sadzby, od ktorých sa odvíja cena peňazí v ekonomike, vlani v auguste prvýkrát po piatich rokoch. Základná dvojtýždňová repo sadzba vtedy vzrástla z rekordného minima 0,05 % o 0,2 percentuálneho bodu. Ďalšie zvýšenie o štvrť percentuálneho bodu prišlo v novembri a analytici očakávajú jeho pokračovanie aj v tomto roku. Predpovedajú, že sadzby tento rok stúpnu celkom štyrikrát, po prvý raz očakávajú ich zvýšenie na zasadnutí ČNB nasledujúci týždeň. Na konci roka by tak mohli dosiahnuť 1,5 %.

 

"Koruna by v tomto roku mala ďalej posilňovať, pravdepodobne však bude rýchlosť jej posilňovania pomalšia ako v roku 2017, pretože trh už s ďalším postupným zvyšovaním sadzieb ČNB ráta," uviedol hlavný ekonóm ING Bank Jakub Seidler. Do konca roka by podľa neho mohla česká mena spevniť o necelé 3 % pod 25 Kč za euro. Silnejšia domáca mena vyhovuje dovozcom a tiež ľuďom, ktorí často cestujú do zahraničia na dovolenku alebo za nákupmi. Spokojní so spevňujúcou korunou však, naopak, nie sú exportéri, ktorí dostávajú za svoj tovar po prepočte na koruny menej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona