Česká kuchyňa

NETKY.SK • 17 Apríl 2016, 17:00 • 2 min
Česká kuchyňa

BRATISLAVA - Česká kuchyňa je spriaznená s nemeckou a rakúskou kuchyňou. Nie je príliš zdravá a na trávenie dosť ťažká. Česká kuchyňa je veľmi výrazne ovplyvnená polohou Česka. To má bohatú ponuku poľných plodín, ovocia, zeleniny, bobulí, rýb aj zveriny. Podľa toho je tiež pestrý český jedálny lístok.

slovakia

left justify in out

Dôležitou súčasťou českej kuchyne a stravovania je polievka. Najčastejšie sú to vývary s rôznymi vložkami alebo závarkami a s pridaním rastlinnej zeleniny a rastlinného korenia.

 

Medzi hlavnými jedlami dominujú jedlá z mäsa, hlavne bravčové, hovädzie a hydina. Obľúbené sú i pokrmy z mletého mäsa, sladkovodnéryby, králik a zverina.

 

Tradičné pokrmy: bravčový rezeň, pečené bravčové mäso, rôzne guláše, smažený kapor, pečená sekaná.

 

Nezastupiteľnú úlohu v českej gastronómii hrajú omáčky, často veľmi hutné a výživné s použitím smotany. Ako základ sa používa bešamel, niekedy je miesto nej na zahustenie použitá zápražka.

 

Tradičné omáčky: kôprová, hubová, paradajková, smotanová, sviečkovás paprikou. 

 

V reštauráciách je najobľúbenejším jedlom „smažák“ (smažený syr), ďalej potom utopenci a nakladaný hermelín.

 

České pivo má lahodnú chuť a skvele sa hodí k českej kuchyni. České pivo je svetoznáme a má dlhú tradíciu. 

 

Typické jedlá a nápopoje českej kuchyne: makové vdolky, koláče, hovädzie na smotane (na divoko – sviečková), škubánky, dukátové buchtičky s krémom, houskový, zemiakové a chlpaté knedle, bravčové pečené, knedľa, dusená kapusta (Vepřo-knedlo-zelo), plnené ovocné knedlíky (marhuľové, slivkové, jahodové), držková polievka, zemiaková polievka, bramborák, žemľovka, bublanina, povidla, znojemské uhorky, pivo (plzenského typu), Becherovka, Slivovica...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies