BRATISLAVA - Česká kuchyňa je spriaznená s nemeckou a rakúskou kuchyňou. Nie je príliš zdravá a na trávenie dosť ťažká. Česká kuchyňa je veľmi výrazne ovplyvnená polohou Česka. To má bohatú ponuku poľných plodín, ovocia, zeleniny, bobulí, rýb aj zveriny. Podľa toho je tiež pestrý český jedálny lístok.
Dôležitou súčasťou českej kuchyne a stravovania je polievka. Najčastejšie sú to vývary s rôznymi vložkami alebo závarkami a s pridaním rastlinnej zeleniny a rastlinného korenia.
Medzi hlavnými jedlami dominujú jedlá z mäsa, hlavne bravčové, hovädzie a hydina. Obľúbené sú i pokrmy z mletého mäsa, sladkovodnéryby, králik a zverina.
Tradičné pokrmy: bravčový rezeň, pečené bravčové mäso, rôzne guláše, smažený kapor, pečená sekaná.
Nezastupiteľnú úlohu v českej gastronómii hrajú omáčky, často veľmi hutné a výživné s použitím smotany. Ako základ sa používa bešamel, niekedy je miesto nej na zahustenie použitá zápražka.
Tradičné omáčky: kôprová, hubová, paradajková, smotanová, sviečkovás paprikou.
V reštauráciách je najobľúbenejším jedlom „smažák“ (smažený syr), ďalej potom utopenci a nakladaný hermelín.
České pivo má lahodnú chuť a skvele sa hodí k českej kuchyni. České pivo je svetoznáme a má dlhú tradíciu.
Typické jedlá a nápopoje českej kuchyne: makové vdolky, koláče, hovädzie na smotane (na divoko – sviečková), škubánky, dukátové buchtičky s krémom, houskový, zemiakové a chlpaté knedle, bravčové pečené, knedľa, dusená kapusta (Vepřo-knedlo-zelo), plnené ovocné knedlíky (marhuľové, slivkové, jahodové), držková polievka, zemiaková polievka, bramborák, žemľovka, bublanina, povidla, znojemské uhorky, pivo (plzenského typu), Becherovka, Slivovica...
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies