Česká koruna oslabila, investori vyčkávajú s vyberaním ziskov

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 14:34 • 2 min
Česká koruna oslabila, investori vyčkávajú s vyberaním ziskov

PRAHA - Česká koruna dnes v porovnaní s pondelkom (10. 4.) oslabovala a jej kurz sa pohyboval okolo úrovne 26,70 CZK/EUR. V pondelok posilnila až na úroveň 26,50 CZK/EUR. Podľa guvernéra Českej národnej banky (ČNB) Jiřího Rusnoka zahraniční hráči zatiaľ s vyberaním ziskov z posilnenia koruny vyčkávajú.

slovakia

left justify in out

Aj napriek dnešnému znehodnoteniu je česká koruna od ukončenia intervencií, ktoré ČNB oznámila minulý týždeň vo štvrtok (6. 4.), približne o 30 halierov silnejšia.

V pondelok ráno sa kurz koruny vyšplhal až na 26,50 CZK/EUR, keď hlavný vplyv na obchodníkov zrejme mali čísla o inflácii a štatistiky z trhu práce. Údaje podporili očakávania budúceho zvyšovania úrokových sadzieb zo strany ČNB. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa v marci zrýchlilo v súlade s očakávaniami na 2,6 % z februárových 2,5 % a bolo najvyššie od novembra 2012. Miera nezamestnanosti klesla na 4,8 %, čo bolo najmenej od januára 2009.

 

"Stabilný inflačný výhľad a mierne prehrievanie ekonomiky bude podľa nášho názoru motivovať ČNB k ďalšiemu sprísňovaniu menovej politiky, a to najmä v situácii, keď by kurz koruny zotrval dlhší čas na zhruba súčasnej úrovni. Ku spusteniu cyklu zvyšovania sadzieb tak podľa nášho názoru príde už tento rok," uviedol vo svojom pondelkovom komentári hlavný ekonóm ING Jakub Seidler.

 

To signalizovali aj slová guvernéra ČNB v pondelkovom rozhovore pre české Hospodárske noviny (HN). Podľa neho ČNB so zvyšovaním úrokových sadzieb začne na prelome tohto a budúceho roka.

 

Opustenie kurzového záväzku, v rámci ktorého ČNB umelo oslabovala kurz českej meny a držala ho nad 27 CZK/EUR, sa zatiaľ obišlo bez výraznejších výkyvov na devízovom trhu. V dnes zverejnenom rozhovore pre denník Právo guvernér Rusnok uviedol, že dôvodom je dobrá komunikácia ČNB.

 

"Dali sme si veľkú prácu s tým, aby sme trh pripravili na to, že k tomu dôjde, že to nastane v nejakom skorom období," povedal Rusnok ku koncu intervencií. "Všetci tak mali dosť času sa na to pripraviť. To zohralo významnú úlohu v tom, že trh sa po oznámení konca kurzového záväzku nijako nezbláznil."

 

Dôležitú úlohu podľa neho v aktuálnom vývoji kurzu českej meny zohrala aj prekúpenosť trhu s korunou. Zahraniční hráči, ktorí vo veľkom vsádzali na posilnenie koruny po "exite", podľa neho zatiaľ s uzatváraním pozícií vyčkávajú. "Je zjavné, že ak sa chcú dočkať nejakého zaujímavého, pre nich prijateľného kladného výnosu z tejto, predsa len mierne rizikovej akcie, tak musia byť do istej miery trpezliví," povedal Rusnok, podľa ktorého sa tým pádom nemôžu všetci zahraniční investori okamžite vrhnúť na trh a začať vyberať zisky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona