Česká koruna navzdory očakávaniam neposilňuje, môžu za to špekulanti

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 13:01 • 2 min
Česká koruna navzdory očakávaniam neposilňuje, môžu za to špekulanti

PRAHA - Mesiac po skončení intervencií zostáva česká koruna oproti euru takmer rovnako slabá, ako keď ju Česká národná banka (ČNB) bránila pred posilnením. Podľa analytikov za to môžu špekulanti, ktorí akékoľvek posilnenie koruny využívajú na výber svojich ziskov. Predajom nazhromaždených korún ale českú menu znovu oslabujú.

slovakia

left justify in out

Lacnejšie eurá na dovolenku zostávajú pre Čechov stále v nedohľadne, konštatuje Jiří Hovorka z pražských Hospodářskych novín. Už mesiac sa pritom môže kurz koruny pohybovať "slobodne". Stále však zostáva blízko hranice 27 Kč za euro, kde ho v predchádzajúcich 3,5 rokoch zámerne držala Česká národná banka.

 

Vývoj kurzu koruny zatiaľ analytikov prekvapuje tým, aký je pokojný. Česká mena najprv plynulo posilnila zhruba o 50 halierov, aby sa v uplynulých dvoch týždňoch vrátila k hranici 27 CZK/EUR.

 

Pritom vo štvrtok 6. apríla, keď centrálna banka oznámila koniec intervencií, analytici predpovedali pre najbližšie týždne a mesiace divoký vývoj. Očakávali, že špekulanti sa na slabú korunu vrhnú, aby zarobili na jej budúcom posilnení.

 

Aj za súčasným pokojným vývojom sú špekulanti, teda prevažne investičné banky a fondy z celého sveta, ktoré sa zameriavajú na rizikovejšie investície.

 

"Niektorým investorom stačilo vybrať zisky len pár desiatok halierov, svoje koruny predali, a preto česká mena tak neposilnila," komentuje doterajší vývoj kurzu Marek Dřimal, ekonóm Komerční banky.

 

Špekulantov s nakúpenými korunami však stále zostáva veľa. Ich správanie tak bude aj v najbližších mesiacoch korunu v raste brzdiť. Akékoľvek výraznejšie posilnenie je pre nich totiž signálom k predaju - a to zase korunu oslabuje.

 

Okrem toho, špekulanti z Londýna alebo napríklad New Yorku, ktorí držia koruny za desiatky miliárd eur, momentálne nemajú protihráčov, ktorí by od nich českú menu kupovali. Aj to výrazne znižuje tlak na posilnenie koruny.

 

Špekulanti tak teraz môžu čakať viac-menej len na záujem ďalších špekulantov, ktorí budú chcieť korunu kupovať. Zahraničné banky a fondy však môže do Česka prilákať prípadné zvýšenie úrokových sadzieb ČNB. A banka o tom začína uväzovať.

 

No na dovolenku tak Česi zrejme ešte výrazne lacnejšie eurá kupovať nebudú. "Súčasný vývoj naznačuje, že koruna bude posilňovať pomalšie práve z titulu postupného odchádzania špekulatívneho kapitálu. Výraznejšie posilnenie koruny - napríklad pod 26 korún za euro - ešte pred letnou prestávkou je tak menej pravdepodobné," povedal Jakub Seidler, hlavný ekonóm ING Bank.

 

Na konci roka 2017 ale korunu na tejto úrovni analytici čakajú. "ČNB podľa nášho názoru začne v druhej polovici tohto roka zvyšovať svoje základné úrokové sadzby. Rast sadzieb by mal korunu podporiť, z toho dôvodu očakávame na konci roka kurz medzi 25,5 a 26 Kč za euro," dodal Seidler.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona