Česká koruna láka špekulantov, čakajú na lepší kurz

NETKY.SK • 21 September 2016, 16:43 • 2 min
Česká koruna láka špekulantov, čakajú na lepší kurz

PRAHA - Kurz 27 Kč za euro môže padnúť už v priebehu prvých mesiacov budúceho roka. S takýmto vývojom počítajú špekulanti, ktorí silnejšiu českú korunu očakávajú už v polovici marca budúceho roka.

slovakia

left justify in out

To je podstatne skôr, než je oficiálna prognóza Českej národnej banky (ČNB), ktorá poukazuje na polovicu roka 2017. Navyše, guvernér ČNB Jiří Rusnok nevylúčil, že by sa tak mohlo stať aj neskôr. Informoval o tom server e15.cz.

"Špekulanti najmä z radov zahraničných bánk stavajú na nečakané opustenie kurzového záväzku ČNB už na začiatku roka," povedal analytik Českej sporiteľne Jiří Polanský. Posun v očakávaniach trhov je podľa neho odrazom Rusnokovho výroku, že banka môže uvoľniť korunu aj pred dosiahnutím požadovaného 2-% tempa rastu cien.

 

Podľa odborníkov sú však trhové stávky z časového hľadiska dosť nerealistické. "Predpokladáme, že ČNB uvoľní korunu najskôr koncom roka 2017. Bude to závisieť najmä od vývoja v eurozóne, tempa rastu českých miezd a domácej inflácie," dodal Polanský. Predĺženie záväzku nedávno pripustila aj samotná ČNB, keď guvernér Rusnok naznačil, že kurzový záväzok zrejme padne až v závere leta budúceho roka.

 

Zvyšujúci sa tlak špekulantov na korunu si pritom vynucuje stále intenzívnejšie zásahy centrálnej banky. "September bude z pohľadu intervencií ČNB pravdepodobne najsilnejším mesiacom v tomto roku," predpokladá hlavný ekonóm ING Jakub Seidler. Len za prvých 10 septembrových dní minula ČNB podľa jeho odhadu na intervencie okolo 50 miliárd Kč (1,85 miliardy eur), teda desatinu celkového vynaloženého objemu od novembra 2013.

 

V dlhodobejšom výhľade však trh príliš silnú korunu neočakáva. Takzvané forwardové kurzy ukazujú, že presne za jeden rok by kurz koruny mal dosahovať 26,80 CZK/EUR a v polovici septembra 2018 potom špekulanti odhadujú kurz na úrovni 26,70 CZK/EUR, teda len o 30 halierov silnejšiu korunu než v súčasnosti.

(1 EUR = 27,022 CZK)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona