Česká herečka Simona Stašová bude mať okrúhle narodeniny

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 11:40 • 2 min
Česká herečka Simona Stašová bude mať okrúhle narodeniny

PRAHA - Česká herečka Simona Stašová sa narodila 19. marca 1955 v českej Prahe a vo štvrtok sa dožíva životného jubilea 60 rokov.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti patrí Simona Stašová k najvyťaženejším českých herečkám, stvárňuje postavy vo filmoch a seriáloch, ale hrá svoje životné úlohy aj na javisku.

 

Jej matkou je herečka Jiřina Bohdalová a otcom doktor prírodných vied, seizmológ a geofyzik Břetislav Staš. Simona Stašová absolvovala naraz dve školy pre hercov – pražské Konzervatórium a Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe. Ešte ako študentka oboch škôl začala v roku 1976 hrať v Jihočeském divadle v Českých Budějoviciach. Po ročnom angažmán hrala 14 rokov vo vtedajšom pražskom Divadle E. F. Buriana, kde ju čakal celý rad komediálnych a dramatických úloh. V Divadle E. F. Buriana stvárnila v predstavení Rímske noci slávnu taliansku herečku Annu Magnani. V roku 1991 získala angažmán v Městskych divadlech pražských, jej domovským divadlom sa stalo Divadlo ABC. Zároveň hosťovala na iných scénach a v súkromných divadelných produkciách.

V súčasnosti je Simona Stašová na voľnej nohe.

 

Divákmi aj kritikou je oceňovaná monodráma Shirley Valentine, v ktorej od roku 2008 účinkuje v Divadle ABC. Táto one woman show Simony Stašovej už prekonala 400 repríz.

 

Stvárnila veľký počet úloh aj vo filmoch a seriáloch. Na Slovensku je známa viac ako filmová herečka. Vo filme začala účinkovať v polovici 70. rokov 20. storočia. Jednu z prvých príležitostí získala vo vojnovej dráme Mys Dobré naděje (1975), ďalej hrala v seriáloch Žena za pultem (1977), Nemocnice na kraji města (1977), Arabela (1979), Sanitka (1984), Panoptikum města pražského (1986), Když se slunci nedaří (1995), Cukrárna (2010), Vraždy v kruhu (2015). Svojich divákov si našli aj filmy Muži v naději (2011), Láska je láska (2012) alebo Sebemilenec (2013).

 

So svojou matkou, obľúbenou herečkou Jiřinou Bohdalovou sa stretla na divadelných doskách v Divadle Na Jezerce v hre Lásky paní Katty, ktorá sa hrala v rokoch 2005 až 2014.

Na divadelnom open-air festivale Letné shakespearovské slávnosti v Bratislave vystúpila v roku 2013 v pražskom naštudovaní titulu Veselé paničky windsorské v hlavnej úlohe.

 

Cenu za najlepší ženský herecký výkon si prevzala v apríli 2014 na festivale nezávislého filmu v americkom Tiburone pri San Franciscu za stvárnenie postavy týranej ženy vo filme Sebemilenec, ktorý v brnianskom štúdiu ČT nakrútil režisér Filip Renč.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies