Česká EPH by mala vstúpiť do Slovenských elektrární v druhom štvrťroku

NETKY.SK • 19 Február 2016, 11:47 • 2 min
Česká EPH by mala vstúpiť do Slovenských elektrární v druhom štvrťroku

BRATISLAVA - Česká energetická skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) by mala prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti EP Slovakia vstúpiť do Slovenských elektrární v druhom štvrťroku tohto roka.

slovakia

left justify in out

Pre portál vEnergetike.sk to uviedol hovorca EPH Daniel Častvaj. "Momentálne prebieha proces na získanie potrebných súhlasov na vstup skupiny EPH do Slovenských elektrární,“ dodal Častvaj.


V súčasnosti najdôležitejším bodom pre akcionársky vstup skupiny EPH do Slovenských elektrární je podľa Častvaja udelenie súhlasu kompetentných antimonopolných autorít. Protimonopolný úrad SR (PMÚ) zatiaľ so schvaľovaním vstupu EPH do Slovenských elektrární nezačal. Proces posudzovania koncentrácii začína totiž podľa hovorkyne úradu Miroslavy Štrbáňovej výlučne na podnet. To znamená, že na jeho začatie je potrebné, aby podnikatelia podali oznámenie koncentrácie. "Do dnešného dňa sme neobdržali oznámenie o koncentrácii,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk Štrbáňová.


Ako dlho bude trvať protimonopolnému úradu, aby odobril vstup skupiny EPH, ktorú vlastnia český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T, do slovenského dominantného výrobcu elektriny, bude závisieť od zložitosti celého procesu. "Konanie môže mať dve fázy. Prvá fáza trvá 25 pracovných dní. V prípade, že koncentrácia vyžaduje hlbšiu analýzu, môže sa posunúť do druhej fázy, kde je lehota ďalších 90 pracovných dní,“ konštatovala Štrbáňová.


Spoločnosť EP Slovakia podpísala koncom minulého roka s firmou Enel Produzione SpA zmluvu o predaji 66-percentného podielu Enelu v Slovenských elektrárňach. Podiel Enelu prejde na novovzniknutú spoločnosť HoldCo, v ktorej môže EP Slovakia získať 100 percent. V prvej fáze predá Enel 50-percentný podiel na základnom kapitáli HoldCo spoločnosti EP Slovakia za 375 mil. eur, z čoho 150 mil. eur bude zaplatených pri vyrovnaní prvej fázy, zvyšných 225 mil. eur zaplatí EPH pri vyrovnávaní druhej fázy. Finálna suma môže byť podľa Častvaja iná, pretože sa pre jej určenie ešte použije mechanizmus úprav.


Druhou fázou je uplatnenie predajnej alebo nákupnej opcie zo strany Enelu, resp. EP Slovakia. Opcie sa môžu uplatniť do 12 mesiacov po tom, čo elektráreň Mochovce dostane povolenie na skúšobnú prevádzku reaktorov tretieho a štvrtého bloku, ktoré sú v súčasnosti vo výstavbe. Po uplatnení ktorejkoľvek opcie prevedie Enel zvyšných 50 % na základnom imaní HoldCo na EP Slovakia za ďalších 375 mil. eur. Táto suma bude splatná v okamihu vyrovnania predaja (closing) a tiež bude závisieť od mechanizmu úprav.


Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona