Česká ekonomika možno opäť smeruje do recesie

NETKY.SK • 20 November 2013, 15:27 • 2 min
Česká ekonomika možno opäť smeruje do recesie

PRAHA - Česká ekonomika možno smeruje naspäť do recesie po tom, ako hrubý domáci produkt (HDP) krajiny klesol v treťom štvrťroku.

slovakia

left justify in out

Povedal to v stredu viceguvernér centrálnej banky krajiny Vladimír Tomšík. "Predbežný odhad za tretí kvartál ukazuje, že sa pravdepodobne vraciame do recesie," povedal viceguvernér o vývoji českej ekonomiky na konferencii exportérov.

Hrubý domáci produkt Českej republiky sa v treťom štvrťroku podľa údajov zverejnených minulý týždeň oproti predchádzajúcim trom mesiacom zmenšil o 0,5 %. Nenaplnilo sa tak očakávanie analytikov, že sa druhý kvartál po sebe zväčší po tom, ako sa v prvej polovici tohto roka v ČR skončila rekordne dlhá recesia. Keďže úrokové sadzby v krajine sú v blízkosti nuly, centrálna banka začala 7. novembra predávať koruny na voľnom trhu s cieľom odvrátiť hrozbu deflácie. Slabšia koruna pomôže silnejšiemu rastu cien prostredníctvom zdraženia dovozu. Exportérom to pomôže dosiahnuť vyššie tržby a ich zamestnancom to poskytne väčšiu istotu, pokiaľ ide o udržanie pracovných miest a tiež vyššie mzdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona