Česká BIS odhalila troch ruských špiónov, ktorí mohli ohroziť bezpečnosť ČR

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 14:35 • 2 min
Česká BIS odhalila troch ruských špiónov, ktorí mohli ohroziť bezpečnosť ČR

PRAHA/MOSKVA - Česká Bezpečnostná a informačná služba (BIS) odhalila v poslednom čase v Prahe troch ruských špiónov, ktorí už museli opustiť ČR. S odvolaním sa na vládne zdroje o tom v najnovšom vydaní informoval český týždenník Respekt.

slovakia

left justify in out

Podľa webovej stránky Novinky.cz Respekt spresnil, že z obavy z eskalácie konfliktu Česko ruských diplomatov nevyhostilo, len im nepredĺžilo víza alebo povolenia na pobyt. 
     

Týždenník napísal, že BIS sa podarilo prekaziť operáciu, ktorej cieľom bolo ohroziť bezpečnosť ČR. Minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek na margo aféry uviedol, že podobné situácie sa opakujú často. Vo vysielaní Českej televízie súčasne dodal, že "sa nám to nedarí zmeniť".
     

Predseda bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne Roman Váňa pre ČT uviedol, že kauza nie je ničím mimoriadnym, záujem o ČR zo strany zahraničných špiónov je relatívne veľký, pričom rovnako z Východu ako zo Západu.
     

Rusko na postup českých úradov voči ruským diplomatom reagovalo odvetou, keď dvom pracovníkov českého veľvyslanectva v Moskve - jednému neumožnili pokračovať v misii, druhému zabránili vycestovať do Ruska. 
     

Poslanec ruskej Štátnej dumy a bývalý riaditeľ ruskej tajnej služby FSB Nikolaj Kovaľov dnes podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že odhalenie údajných ruských špiónov v ČR môže súvisieť s celkovou politickou situáciou vo svete a na postoj EÚ, USA a Kanady. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies