Česká a angolská banka sa dohodli na vzájomnej ekonomickej spolupráci

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 14:39 • 2 min
Česká a angolská banka sa dohodli na vzájomnej ekonomickej spolupráci

PRAHA/LUANDA - Česká exportná banka (ČEB) a štátna Banco de Desenvolvimento de Angola podpíšu tento týždeň dohodu o spolupráci.

slovakia

left justify in out

Ide o prvú dohodu medzi českou a angolskou bankou po roku 1989. „Česká republika je potenciálnym dodávateľom strojov a zariadení, ktoré angolskí investori potrebujú,“ uviedol šéf angolskej banky Manuel Neto Costa.

 

Riaditeľ ČEB Karel Bureš o dohode povedal, že umožní zabezpečiť financovanie českého vývozu do Angoly a opačným smerom. Zdôraznil, že angolskí podnikatelia sa zaujímajú o českú poľnohospodársku techniku a rokujú aj o dodávkach z oblasti pivovarníctva.

 

Jan Korbel z česko-angolskej spoločnosti K+M, povedal, že práve poľnohospodárstvo má pre české firmy najväčší vývozný potenciál. V tejto africkej krajine by sa mohli postaviť viaceré minipovovary.

 

Angola, bývala portugalská kolónia, dnes samostatná republika so solídnymi zásobami ropy, väčšinu potravín dováža. Štát chce zvýšiť ich výrobu. Investície do poľnohospodárstva sa stali prioritou vlády v Luande.

 

Hospodárske vzťahy oboch krajín sú slabé. Český vývoz do Angoly sa v posledných rokoch pohybuje ročne okolo 500 miliónov Kč (18,97 milióna eur). Hodnota angolského vývozu opačným smerom dosahuje ročne len pár 100.000 Kč. (1 EUR = 26,360 CZK).

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona