Česi vypracovali účinnejšiu ochranu platobných kariet!

NETKY.SK • 7 November 2013, 13:23 • 2 min
Česi vypracovali účinnejšiu ochranu platobných kariet!

PRAHA - Českí kriminalisti vypracovali účinnejšiu metódu ochrany platobných kariet pred zlodejmi. Informoval o tom Český rozhlas na svojej stanici ČRo plus.

slovakia

left justify in out

Stačí nalepiť na magnetický prúžok bezpečnostnú známku, ktorá páchateľom zabráni, aby identifikovali všetky údaje na karte a vyrobili si jej kópiu. Nikde v Európe podobná technológia nejestvuje a Kriminalistický ústav požiadal o jej patentovú ochranu. Bezpečnostné známky znemožňujú takzvaný skimming, teda kopírovanie údajov z kariet, ktorým si zlodeji robia falzifikáty. Ochranná známka je hologramová nálepka, ktorá "dlhoprstým" znemožňuje ich zámery.

Jiří Soutor z Kriminalistického ústavu uviedol, že ak sa na magnetický prúžok dva centimetre od pravého okraja umiestni známka, podvodníci dostávajú nezmyselné informácie, ktoré nedokážu identifikovať. Podľa Českej bankovej asociácie banky už o bezpečnostných známkach vedia. Zatiaľ k nim majú výhrady, lebo nálepka podľa nich obmedzuje funkciu karty. Napríklad pred niektorými bankomatmi sú ešte dvere, ktoré sa otvárajú práve magnetickým prúžkom. Ak je prelepený, k bankomatu sa zákazník vôbec nedostane. Okrem toho väčšina bankomatov už číta údaje na kartách z čipov. Takže je úplne jedno, či je v bankomate nainštalované skimmovacie zariadenie, ktoré kopíruje údaje a ktoré prostredníctvom kamery alebo falošnej klávesnice číta ochranný PIN kód. Horšie je to s niektorými platobnými terminálmi v obchodoch, ktoré sú nastavené len na čítanie magnetických prúžkov. Ak je na karte nalepená známka, bankomat kartu vráti a nijakú operáciu neuskutoční.

Na internetovej stránke www.stopskimmingu.cz sa uvádza, že odborníci bánk tvrdili, že účinná ochrana kariet neexistuje, lebo skimmovacie zariadenie získa údaje skôr než bankomat. Praktická ukážka ich presvedčila, že sa mýlili. Existujú banky, ktorých bankomaty majú nastavenú prioritu čítania údajov z čipu a nalepená bezpečnostná známka spoľahlivo chráni účty všetkých klientov, ktorí vyberajú hotovosť. PIN prestáva byť základným ochranným prvkom.

Jestvujú aj banky, ktorých bankomaty majú nastavenú prioritu na magnetický prúžok. A v týchto prípadoch známka spôsobí, že ju automat vráti, ale hotovosť nevydá. Inými slovami, pokiaľ je na takom bankomate namontované skimmovacie zariadenie, potom po odstránení bezpečnostnej známky celkom iste príde klient o peniaze na účte. 

Na stránke www.stopskimmingu.cz sa ďalej pripomína, že od roku 1996 sa vyrábajú iba duálne platobné terminály, teda také, ktoré čítajú aj magnetický prúžok aj čip. Ak sa však nájde nejaký "zabudnutý" obchodík, alebo skôr "zabudnutá" čerpacia stanica, ktorá má ešte v prevádzke muzeálny typ platobného terminálu, potom nezostáva človeku nič iné, len zaplatiť v hotovosti a v budúcnosti sa takému subjektu vyhnúť. Odborníci radia: "V nijakom prípade ochrannú známku neodstraňujte!"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies