Česi veria v prežitie eura, ale ako platidlo ho nechcú

NETKY.SK • 11 Máj 2013, 17:55 • 2 min
Česi veria v prežitie eura, ale ako platidlo ho nechcú

PRAHA - Česi začínajú veriť, že Európskej únii sa podarí udržať spoločnú európsku menu. Viac ako polovica Čechov si podľa najnovšieho prieskumu myslí, že euro prežije, sami ho však nechcú. Uviedol to na svojej internetovej stránke český denník E15 s odvolaním sa na výsledky najnovšieho prieskumu agentúry STEM.

slovakia

left justify in out

Tento postoj je podľa E15 oveľa optimistickejší. Na porovnanie, pred rokom verili v prežitie eura sotva dve tretiny opýtaných Čechov. Najnovšie výsledky sú tak podobné výsledkom ankety z novembra 2011, keď agentúra STEM túto otázku v súvislosti s hospodárskou krízou a finančnými problémami krajín eurozóny položila prvýkrát.

Respondenti sa v ankete vyjadrovali aj k optimálnemu usporiadaniu Európskej únie. Tá by podľa 28 % opýtaných Čechov mala mať podobu štátu s federatívnym usporiadaním.

Pozitívne názory na možnosť federalizácie Európskej únie a tiež vieru, že sa EÚ podarí udržať euro, majú najčastejšie respondenti s vysokoškolským vzdelaním, ľudia z lepšie materiálne zabezpečených rodín a pravicovo orientovaní ľudia.

Samotné prijatie eura ale Česi dlhodobo odmietajú. Podľa májového prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky sa proti spoločnej európskej mene stavia 77 % opýtaných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies