Česi sťahujú desať ton kuraciny so salmonelou z Poľska, dostala sa aj k nám!

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 13:02 • 2 min
Česi sťahujú desať ton kuraciny so salmonelou z Poľska, dostala sa aj k nám!

PRAHA - Do predaja v troch českých a v jednom slovenskom obchode sa dostalo celkovo vyše desať ton kuracieho mäsa s prítomnosťou baktérie salmonela.

slovakia

left justify in out

Česká veterinárna inšpekcia nariadila okamžité stiahnutie zdraviu škodlivých šarží mrazených kuracích stehenných rezňov od poľského výrobcu. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.
     

Podľa hovorcu českej Štátnej veterinárnej správy Petra Pejchala sa toto mäso dostalo do predajní v českých mestách Louny a Sadské a v obci Baška v moravskosliezkom okrese Frýdek-Místek, ako aj v jednej slovenskej predajni, ktorú nekonkretizoval.
     

Baktérie Salmonella enteritidis vyvolávú črevné infekčné ochorenie, ktoré je nebezpečné najmä pre starších ľudí, malé deti a chorých - tí totiž horšie zvládajú veľké straty tekutín pri hnačkách či zvracaní. Baktéria sa do tela dostáva ústami, napríklad z potravy, riadu alebo špinavých rúk. Choroba sa prejavuje črevnými ťažkosťami. Choroboplodné zárodky sa dajú zničiť stálou teplotou vyššou ako 80 stupňov Celzia počas 15 minút pri porciovanom mäse a počas 40 minút pri kurati vcelku, napísal portál iDNES.cz.
     

Inšpekcia zistila salmonelu vo štvrtok laboratórnymi vyšetreniami balených, hlboko mrazených stehenných rezňov bez kosti a kože. Inšpekcia vydala aj varovanie v rámci európskeho systému RASFF. Za zaradenie mäsa do obehu hrozí v ČR pokuta až milión korún.
     

Distribútor dodal do siete 10.200 kilogramov mäsa, a to v dvojkilogramových balíčkoch s minimálnou trvanlivosťou do 29. marca 2016. Identifikačné označenie výrobcu je PL 12030323.
     

Zakúpené mäso môžu zákazníci vrátiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies