Česi si pripomínajú 2 roky od Havlovej smrti, spomínal aj Zeman

NETKY.SK • 18 December 2013, 18:22 • 2 min
Česi si pripomínajú 2 roky od Havlovej smrti, spomínal aj Zeman

PRAHA - Ich vzájomná spolupráca bola založená na "argumentoch a diskusii" a preto bola "cenná a zaujímavá," vyhlásil Zeman

slovakia

left justify in out

Obyvatelia Českej republiky si v utorok pripomenuli presne dva roky od smrti prvého ponovembrového prezidenta Václava Havla. Jeho pamiatku si uctil aj jeho nástupca na čele štátu Miloš Zeman. Pri Havlovom hrobe na pražskom Vinohradskom cintoríne pritom ocenil, že ich vzájomná spolupráca bola založená na "argumentoch a diskusii" a preto bola "cenná a zaujímavá," cituje ho spravodajský portál iDNES.cz.

Havel zomrel vo veku 75 rokov 18. decembra 2011. Spisovateľ, dramatik, posledný prezident Československa a prvý prezident České republiky sa narodil 5. 10. 1936 v známej pražskej podnikateľskej rodine. Počas Pražskej jari pôsobil v Klube nezávislých spisovateľov a Klube angažovaných nestraníkov. S nástupom tzv. normalizácie, ktorá nasledovala po invázii vojsk Varšavskej zmluvy musel opustiť divadlo. Následne sústavne vystupoval proti politickej represii. V roku 1975 napísal otvorený list prezidentovi Gustavu Husákovi. Vyvrcholením jeho politické aktivity v tejto dobe bolo publikovanie Charty 77. Bol jedným zo zakladateľov tejto iniciatívy a jedným z ich prvých troch hovorcov. V apríli 1979 sa stal spoluzakladateľom Výboru na obranu nespravodlivo stíhaných. Za všetky tieto aktivity bolo trikrát uväznený. 

Havel bol jednou z vedúcich postav novembrových udalosti roku 1989 a symbolom konca komunistického režimu v Československu. Bol zvolený za prvého československého prezidenta po páde totality. V novembri 1989 sa Václav Havel stal vedúcou osobnosťou politických zmien a tvárí nežnej revolúcie. Druhýkrát bol za prezidenta zvolený po prvých slobodných voľbách v máji 1990.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies