Česi si požičali už vyše 151 mld. Kč, objem hypoték môže dosiahnuť nový rekord

NETKY.SK • 26 September 2017, 18:18 • 2 min
Česi si požičali už vyše 151 mld. Kč, objem hypoték môže dosiahnuť nový rekord

PRAHA - Po rekordnom 1. štvrťroku sa objem hypoték v Česku v ďalších mesiacoch zmiernil, za osem mesiacov roka však stále prevyšuje sumu, ktorú české banky poskytli v rovnakom období minulého roka, ukázal Fincentrum Hypoindex.

slovakia

left justify in out

Za obdobie január až august poskytli české banky na hypotékach viac než 151 miliárd Kč (5,80 miliardy eur). To je o 11 miliárd Kč viac než pred rokom. Je to tým, že ceny bytov stále rastú. Za celý rok tak hodnota hypoték môže prekonať nový rekord, a to aj napriek sprísňovaniu pravidiel zo strany Českej národnej banky.

 

Ako uviedol server iHNED.cz, v minulom roku poskytli banky záujemcom o hypotéku celkovo 226 miliárd Kč. Či tento rok padne nový rekord, bude závisieť od toho, do akej miery sa záujem o nové bývanie v dôsledku neustáleho zdražovania ochladí. Čísla o vývoji za prvých osem mesiacov zatiaľ naznačujú, že minuloročný rekord padne.

 

Podľa niektorých analytikov však o tom, či rekord z minulého roka bude prekonaný, rozhodne výsledok v novembri. Ten minuloročný bol totiž rekordný. Dôvodom boli vtedy obavy ľudí z dôsledkov nového zákona o spotrebiteľskom úvere, ktorý začal platiť od decembra.

 

Banky v tom období dávali najavo, že lacnejšia a jednoduchšia možnosť predčasného splatenia, ktorú zákon prinášal, sa premietne do zvýšenia sadzieb. V úsilí získať nízku sadzbu mnohí Česi preto urýchlili vybavenie hypotéky a v banke ju podpísali práve v novembri. Banky v tom období poskytli na hypotékach okolo 30 miliárd Kč, čo bol najvyšší objem hypoték poskytnutý za jeden mesiac v doterajšej histórii.

(1 EUR = 26,056 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies