Česi sa rútia do záhuby, ich málo kvalitné školstvo ich privedie k zaostalosti

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 10:51 • 2 min
Česi sa rútia do záhuby, ich málo kvalitné školstvo ich privedie k zaostalosti

PRAHA – Podľa štúdie Daniela Münicha z think-tanku IDEA si Česká republika zvolila cestu k chudobe a zaostalosti. Problém je v školstve a v platoch učiteľov, ktoré sú v porovnaní s platmi vysokoškolákov oveľa nižšie.

slovakia

left justify in out

Podľa OECD sú platy učiteľov najnižšie zo všetkých krajín EÚ, dokonca nižšie než na Slovensku a v Maďarsku. Ich priemerná úroveň dosahuje ledva 56 percent, u nás 86 percent. Na porovnanie, priemerná mzda v českej ekonomike, pričom väčšina nemá ukončené vysokoškolské vzdelanie, dosahuje 105 až 110 percent.

 

Obrovský problém vznikol v tom, že výška platov učiteľov sa za posledných dvadsať rokov nezmenila. Münichova správa je posolstvom neodvratnej skazy. Tieto čísla sú dôkazom prečo sa na pedagogické fakulty hlási čoraz menej kvalitných stredoškolákov a prečo schopní učitelia opúšťajú katedru a odchádzajú inam za lepšími zárobkami.  

 

Výsledkom čoho je neustále znižovanie kvality škôl, nižšieho počtu detí v triede, pretože bez kvalitného učiteľského zboru to jednoducho nemôže fungovať. Elektronické tabule či nové učebnice nemajú žiaden vplyv na kvalitu výuky, kľúčovými si učitelia. Dnes sa považujú české školy za priemerné s nízkou schopnosťou konkurovať a nízka schopnosť vývoja vo vede a technike.

 

Priemerná výška mzdy učiteľa na 1. stupni ZŠ sa pohybuje do 30- tisíc českých korún, zatiaľ čo absolventi VŠ si vo verejnom sektore prídu na 38-tisíc korún, čo je rozdiel približne 8-tisíc korún. A v porovnaní so súkromným sektorom si mladí Česi prídu na necelých 50-tisíc korún mesačne. Z tohto vychádza, že učiť si môže dovoliť len ten, kto je ochotný prinášať obete, je blázon do učenia alebo má partnera, ktorý zarobí dosť na to, aby uživil celú rodinu.

 

Česká inšpekcia upozorňuje na to, že už v roku 2015 v školstve chýbalo 4300 učiteľov a situácia sa ďalej rapídne zhoršuje. V prípade, že by vláda okamžite a skokovo navýšila mzdy učiteľov, želaný efekt by sa dostavil najskôr až za dva roky. A do času kým by si nadaní stredoškoláci všimli výrazný mzdový posun, čo by z tohto povolania opäť spravilo atraktívne bude trvať aj desať rokov.

 

Bývalá ministerka školstva Katarína Valachová avizovala, že v januári 2017 nastane rapídne navyšovanie platov. Tá vo vláde presadila vyčlenenie až 404 miliónov českých korún z rozpočtu na platy. Toto riešenie je len začiatkom, no nie riešením. Pretože jednorázový nárast miezd, zlú situáciu do budúcnosti nerieši. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies