Česi sa boja teroristov a ziky: Dovolenkovať budú v susedných krajinách

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 11:56 • 2 min
Česi sa boja teroristov a ziky: Dovolenkovať budú v susedných krajinách

PRAHA - Česi budú tento rok odpočívať najmä doma a v susedných krajinách. Dôvodom je strach z terorizmu a vírusu zika.

slovakia

left justify in out

K stále obľúbenejšiemu Slovensku sa tento rok podľa českých cestovných kancelárií pridáva nový trend - dovolenky v Poľsku. Ak sa českí cestovatelia odvážia k moru, budú voliť Taliansko, Bulharsko, Španielsko alebo Čiernu Horu. Informoval o tom server iDNES.cz.

 

Podľa údajov Českého štatistického úradu z minulého týždňa sa v roku 2015 najobľúbenejšou destináciou českých turistov po rokoch dominancie Chorvátska stalo Slovensko. Viac turistov smerovalo aj do Maďarska a Nemecka. Tento trend tento rok pravdepodobne ešte viac posilnia obavy z terorizmu, utečencov či vírusu zika. Zhodli sa na tom zástupcovia českých cestovných kancelárií a ich asociácií.

 

"Prepad dopytu je evidentný. V prípade ešte nedávno obľúbených krajín ako Turecko, Egypt či Tunisko je pokles aj viac než 50 %," povedal pre MF Dnes člen predsedníctva Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr Jiří Hájek. Ako dodal, klienti nechcú ísť ani na grécke ostrovy susediace s Tureckom. "Niektoré špecializované cestovné kancelárie museli preto prerušiť činnosť," dodal.

 

Tohtoročné priority, čo sa týka dovolenky za hranicami, sú tak podľa Hájeka evidentné. "Česi budú cestovať prevažne do Maďarska, dokonca vo veľkej miere aj do Poľska, čo je nový trend. Dopyt po Slovensku bol aj v minulých rokoch, tu o prekvapenie nejde. Očakávame tiež, že čo sa týka dovoleniek pri mori, budú mať Česi najväčší záujem o Taliansko, Bulharsko, Španielsko a Čiernu Horu," dodal Hájek.

 

Na súčasnej situácii podľa neho zarobia aj českí majitelia penziónov, kempov či hotelov. "Mimoriadnym tempom rastie dopyt po domácej rekreácii, čo v minulých rokoch nebývalo zvykom," povedal Hájek. Českú republiku by tento rok malo navštíviť aj viac cudzincov. "Už teraz evidujeme omnoho vyšší záujem cudzincov o návštevu Prahy či moravských kúpeľov. Na rozdiel od minulého roka až v desiatkach percent. Sme totiž vnímaní ako skutočne bezpečná krajina," dodal Hájek.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies