Česi predčasne volia parlament, ovládnuť by ho mala ľavica

NETKY.SK • 25 Október 2013, 06:22 • 2 min
Česi predčasne volia parlament, ovládnuť by ho mala ľavica

PRAHA - Prvým dňom sa v piatok popoludní v Česku začínajú predčasné parlamentné voľby, ktorých favoritom sú podľa dlhodobých prieskumov socialisti z Českej strany sociálno demokratickej (ČSSD).

slovakia

left justify in out

O druhé miesto sa predbežne delia komunisti z KSČM a hnutie známeho podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša ANO. Až za nimi sa ocitli donedávna vládne strany - TOP 09 a Občianska demokratická strana (ODS). Do parlamentu by mohli dostať aj ľudovci z KDU-ČSL či Úsvit priamej demokracie neúspešného prezidentského kandidáta Tomia Okamuru. Pozornosť sa upriamuje aj na Stranu práv občanov - Zemanovci (SPOZ), ktorá sa v prieskumoch pohybuje tesne pod päťpercentnou hranicou potrebnou na vstup do 200-člennej dolnej komory parlamentu. O priazeň takmer 8,5 milióna oprávnených voličov sa uchádza 24 strán a subjektov.

Vládu s najväčšou pravdepodobnosťou budú zostavovať sociálni demokrati. Tí by mohli vládnuť buď s tichou podporou komunistov, alebo v spolupráci s TOP 09 exministra zahraničia a neúspešného prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. No kým vládnu spoluprácu s KSČM im zakazuje prijaté uznesenie, kabinet s TOP 09 odmieta prezident Miloš Zeman. Ten to označil za zradu na voličoch a avizoval, že by za premiéra nevymenoval lídra ČSSD Bohuslava Sobotku ani Schwarzenberga. 

Predčasné októbrové parlamentné voľby v Česku sú dôsledkom zemetrasenia na politickej scéne, ktoré sa začalo v polovici júna, kedy do sídla vlády vtrhla polícia a prevalil sa škandál okolo šéfky kancelárie vtedajšieho premiéra Petra Nečasa Jany Nagyovej. Tá protizákonne využívala služby tajných služieb. Nečas reagoval rezignáciou a Zeman sa rozhodol poveriť zostavením novej vlády svojho spojenca a exministra financií Jiřího Rusnoka. Jeho vláda však začiatkom augusta nezískala dôveru parlamentu, nasledovala jeho demisia, rozpustenie snemovne a stanovenie termínu predčasných parlamentných volieb. 

Svetové médiá si v súvislosti s voľbami najviac všímajú Babiša, ktorého označujú za populistu. Druhý najbohatší Čech podľa magazínu Forbes vlastní majetok v hodnote 1,5 miliardy eur. Vlastní tiež štvrtú najväčšiu firmu v Česku spoločnosť Agrofert. Podľa archívnych materiálov Ústavu pamäti národa bol v roku 1985 evidovaný ako agent ŠtB, čo on odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies