Češi nechcú platiť eurami

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 16:40 • 2 min
Češi nechcú platiť eurami

PRAHA - Česi euro nechcú. Keby sa teraz konalo v Českej republike referendum o prijatí spoločnej európskej meny, zvíťazili by v ňom pravdepodobne jej odporcovia, konštatuje internetový portál iDNES.cz s odvolaním sa na výsledky najnovšieho prieskumu agentúry CVVM.

slovakia

left justify in out

Podľa výsledkov ankety až 48 % opýtaných bolo "rozhodne" proti prijatiu eura v Česku a ďalších 29 % bolo "skôr proti". A naopak, výmenu korún za eurá by "rozhodne" podporili iba 4 % Čechov a zvyšných takmer 20 % respondentov si nebolo istých, ako odpovedať.

Na každého stúpenca eura v Česku tak pripadajú viac než štyria odporcovia spoločnej meny.

Prieskum tiež ukázal, že podpora eura stúpa spolu s úrovňou najvyššieho dokončeného vzdelania a klesá s rastúcim vekom. Medzi zástancami spoločnej meny sú častejšie mladší ľudia vo veku do 30 rokov, absolventi vysokých škôl, respondenti, ktorí životnú úroveň svojej domácnosti hodnotia ako dobrú, študenti, ľudia hlásiaci sa k pravici, respondenti dôverujúci vláde a tí, kto ekonomickú situáciu v ČR hodnotia ako dobrú, alebo ako "ani dobrú, ani zlú", uvádza CVVM.

Pri pohľade na časovú os je zrejmé, že v minulosti Česi väčšinou vnímali prijatie eura ako prínos. Ale po tom, ako eurozónou začala otriasať kríza, sa ich pohľad zmenil.

Prezident Miloš Zeman, ktorý sa označuje za eurofederalistu, hovorí, že si vie predstaviť prijatie eura v Českej republike v horizonte piatich rokov. Ale výrazne rezervovanejší premiér Petr Nečas mu nedávno oponoval a vyhlásil, že stanoviť pevný dátum prijatia eura v Česku by bola chyba.

Spolu so zavedením eura by totiž ČR musela finančne prispievať aj do záchranného fondu eurozóny - takzvaného eurovalu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies