Česi našli v našom syre baktériu, ktorá môže spôsobiť listeriózu

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 06:54 • 2 min
Česi našli v našom syre baktériu, ktorá môže spôsobiť listeriózu

PRAHA - Slovenský syrový výrobok Nite prírodné, ktorý vyrába firma Bačovské syry Žilina a na český trh dodávala firma DeNuevo, stiahli z trhu v ČR. Stalo sa tak po tom, čo tamojšia Štátna veterinárna správa (SVS) potvrdila v 64 kilogramoch tohto produktu baktériu Listeria monocytogenes, ktorá môže spôsobiť listeriózu. Informoval o tom dnes internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorcu SVS Petra Pejchala.

slovakia

left justify in out

So sťahovaním výrobku z obchodných centier v Prahe, Jihlave, Hradci Králové, ako aj z farmárskych trhov sa začalo okamžite po oznámení výsledkov skúmania výrobku. Celkove sa podarilo stiahnuť 20,33 kg syra, zvyšok sa už predal.

 

Listerióze sú vystavení predovšetkým skôr narodení občania a jednotlivci so slabšou imunitou, ale aj tehotné ženy.

Toto infekčné ochorenie bakteriálneho pôvodu, ktoré u zdravých dospelých ľudí prebieha obvykle skryto, sa prejavuje do 24 hodín po konzumácii výrobku. Nezriedka ho sprevádza horúčka, bolesti kĺbov a svalov, hnačky a nevoľnosť. Inkubačné obdobie trvá asi tri týždne. Listerióza môže v ťažkých prípadoch spôsobiť meningitídu, encefalitídu a sepsu s vysokou mierou úmrtnosti.

 

Česká Štátna veterinárna správa odporúča spotrebiteľom, aby výrobok Nite prírodné vrátili v predajni, v ktorej si ho zakúpili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies