Česi narazia na Američanov, Kanada na Fínsko

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 15:15 • 2 min
Česi narazia na Američanov, Kanada na Fínsko

MINSK - Súboje Kanada - Fínsko a USA - Česko sú ťahákmi štvrtkového štvrťfinálového programu majstrovstiev sveta v hokeji v bieloruskom Minsku.

slovakia

left justify in out

V osmičke najlepších na seba narazia aj dosiaľ suverénni Rusi a prekvapenie turnaja Francúzi. Domáci Bielorusi vyzvú favorizovaných Švédov.

 

Česi chcú odplatu za Soči 
Českí hokejisti predvádzajú na šampionáte v Minsku kolísavé výkony, ale vďaka triumfu nad Francúzmi 5:4 po predĺžení sa vo štvrťfinále vyhli konfrontácii s Rusmi. Takto si zmerajú sily s Američanmi, ktorým majú čo odplácať. Vo februári na zimných olympijských hrách v Soči s nimi prehrali 2:5. "Budú dobre korčuľovať a nevzdajú sa do konca. Keď však k bojovnosti a obetavosti pridáme trochu českého rozumu, máme veľkú šancu uspieť," povedal pred zápasom proti USA český kapitán Tomáš Rolinek. "Lepšie hrať proti Američanom ako proti Rusom s Ovečkinom a Malkinom. Nič však nesmieme podceniť," uviedol produktívny český obranca Ondřej Nemec. Zadák USA Seth Jones po triumfe jeho tímu nad Nemeckom (5:4) ešte nevedel, proti komu vo štvrťfinále Američania nastúpia. Nebránilo mu to však v sebavedomom vyhlásení: "Naším cieľom je vybojovať zlaté medaily. Nebojíme sa žiadneho z potenciálnych súperov." 

Rusi nechcú dopustiť šok spred roka 


Ruskí hokejisti prešli základnou fázu šampionátu bez straty bodu a s famóznym skóre 31:7. Zverenci Olegsa Znaroksa budú chcieť skvelú formu potvrdiť aj v súboji proti prekvapeniu šampionátu - hráčom Francúzska. "Galský kohút" sa vo štvrťfinále majstrovstiev sveta predstaví prvý raz od roku 1995 a zrejme si trúfa na ďalšie prekvapenie. Vlani na MS v Helsinkách ešte v základnej časti šampionátu Francúzi šokujúco zdolali Rusov 2:1 a teraz v Minsku si už dokázali poradiť so Slovákmi, Nórmi, Dánmi aj Kanadou. Po tesnej prehre s Čechmi 4:5 po predĺžení francúzsky útočník Antonie Roussel povedal: "Sme unavení a sklamaní, ale oddýchneme si a štvrťfinále si pôjdeme užiť." Útočník reprezentácie Ruska Sergej Širokov tvrdí, že proti Francúzom sa nesmie zopakovať zaváhanie spred roka. "Prehra spred roka musí byť pre nás motiváciou navyše. Ideme krok po kroku a teraz treba zdolať Francúzsko." 

 

Fíni vďaka Švajčiarom, Kanada sa lepší 
Na poslednú chvíľu sa dostali do štvrťfinále Fíni, ktorým pomohli Švajčiari víťazstvom nad Lotyšmi (3:2). Nečakane nevýrazných severanov však čaká vo štvrťfinále náročná prekážka v podobe víťazov A-skupiny z Kanady. Oba tímy sa v tejto fáze šampionátu naposledy predtým stretli v roku 2004 v Česku, zámorský výber vyhral 5:4 po predĺžení. "Pred šampionátom niektorí naši hráči nehrali hokej aj tri týždne a chvíľu trvalo, kým sa dostali do tempa. Verím, že v ďalšej fáze turnaja urobia herne ešte krok dopredu," cituje kanadského trénera Dava Tippetta server TSN. Strelec víťazného gólu Švajčiarov proti Lotyšom Yannick Weber žartoval na adresu Fínov, ktorým pomohol do štvrťfinále. "Fínov mám radšej ako Lotyšov, lepšie platia," povedal Weber s úsmevom pre fínske médiá. 

 

Bielorusom proti obhajcom pomôžu diváci 
Do vyraďovacej fázy svetového šampionátu sa prvý raz od roku 2009 dostali aj hokejisti Bieloruska. Proti obhajcom titulu Švédom si domáci hokejisti zahrajú na svetovom fóre len tretie štvrťfinále v histórii. Trénerovi Glenovi Hanlonovi sa podarilo s Bielorusmi to, čo mu nevyšlo pred tromi rokmi so Slovákmi - postúpil v domácom prostredí do vyraďovacej časti šampionátu. "Máme obrovskú šancu postúpiť ešte ďalej. Môžeme sa spoľahnúť na skvelých fanúšikov, ktorí nám dodajú potrebnú energiu. Očakávam vyrovnaný zápas," povedal pre švédsky internetový magazín Sportbladet bieloruský útočník Geoff Platt. "Bude to zápas v ohlušujúcej atmosfére vypredanej arény. Bude to veľký tlak. Oproti základnej fáze hráme v inej hale, ale nemyslím si, že to bude naša nevýhoda. To by bolo vtedy, keby sme na zápas museli letieť päť hodín," vyhlásil švédsky útočník Gustav Nyquist. Keď mu švédske médiá pripomenuli pamätnú štvrťfinálovú prehru "Troch koruniek" s Bielorusmi na ZOH 2002 (3:4) v Salt Lake City, 24-ročný Nyquist podotkol: "Príliš si to nepamätám, bol som ešte dieťa. Viem však, že zábery z toho zápasu sa ako memento púšťajú dodnes vo švédskej televízii." 

 

Štvrťfinálový program MS 2014 - štvrtok 22. mája: 
USA - Česko (15.00, Čižovka Arena), Rusko - Francúzsko (16.00, Minsk Arena), Kanada - Fínsko (19.00, Čižovka Arena), Švédsko - Bielorusko (20.00, Minsk Arena) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies