Česi majú už oficiálne nového premiéra, Babiš sa ujal svojej funkcie

NETKY.SK • 6 December 2017, 15:05 • 2 min
Česi majú už oficiálne nového premiéra, Babiš sa ujal svojej funkcie

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vymenoval v stredu predsedu hnutia ANO Andreja Babiša za nového premiéra. Informoval o tom spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24.

slovakia

left justify in out

Babišovu menšinovú vládu plánuje Zeman vymenovať o týždeň, teda v stredu 13. decembra. Nový premiér tak bude môcť Česko zastupovať na budúcotýždňovom summite EÚ v Bruseli. Následne mieni Babiš rokovať s ostatnými parlamentnými stranami o podpore alebo tolerancii svojho kabinetu. Dolná komora českého parlamentu musí hlasovať o vyslovení dôvery novej vláde do 30 dní od jej vymenovania. Babiš podľa ČT24 avizoval, že o vyslovenie dôvery chce poslancov požiadať až v januári, krátko pred voľbami nového českého prezidenta.

 

Zeman v utorok prijal demisiu doterajšej koaličnej vlády s účasťou ANO pod vedením sociálnodemokratického premiéra Bohuslava Sobotku, ktorú zároveň poveril vykonávaním funkcie až do vymenovania Babišovho kabinetu. Menšinová vláda premiéra Babiša, predsedu hnutia ANO, ktoré zvíťazilo v októbrových parlamentných voľbách, nenašlo však koaličného partnera, bude mať podľa údajov českých médií 14 ministrov. Niektorí šéfovia rezortov si svoje kreslá udržia, ďalší sa len presunú na iné posty.

 

Babiš predtým avizoval, že pôjde o kabinet zložený z členov ANO a odborníkov. Celkove by malo vo vláde pokračovať päť doterajších ministrov, uviedol kanál ČT24. Minister životného prostredia Richard Brabec, minister spravodlivosti Robert Pelikán a minister dopravy Dan Ťok by si mali udržať svoje posty, zatiaľ čo ministra obrany Martina Stropnického plánuje Babiš presunúť do čela rezortu zahraničných vecí a v doterajšej funkcii ho nahradiť súčasnou ministerkou pre miestny rozvoj Karlou Šlechtovou.

 

Podľa spravodajského servera iDNES.cz je stredajšie vymenovanie Babiša prvým prípadom od vzniku samostatného Česka, keď sa stal premiérom politik nepochádzajúci z Českej strany sociálnodemokratickej alebo Občianskej demokratickej strany. Zeman pri tejto príležitosti povedal Babišovi, aby "sa nehneval na trpaslíkov, že mu okopávajú členky, pretože vyššie nedočiahnu". Babiš zase vyjadril presvedčenie, že Česko by malo byť "aktívnejšie a navrhovať riešenia ilegálnej migrácie".

 

Mohlo by vás zaujímať: Babiš sa dnes ujme funkcie premiéra, Česi tak budú mať najstaršieho predsedu vlády v histórii



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies